Pandemia de coronavirus a paralizat economia mondială și a aruncat lumea într-o recesiune ce va fi mult mai gravă decât criza financiară globală de-acum un deceniu, potrivit directorului general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva

Cu ocazia unei conferințe de presă comune cu directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Kristalina Georgieva a făcut un apel către economiile avansate să își extindă eforturile pentru a ajuta economiile emergente și țările în curs de dezvoltare să depășească impactul economic și sanitar al pandemiei.

„Această criză este fără precedent. Am văzut cum economia mondială s-a oprit. Suntem acum într-o recesiune care este mult mai gravă decât criza financiară globală din 2008-2009”, a declarat Kristalina Georgieva, potrivit Agerpres.

Un mesaj similar a venit din partea președintelui Băncii Mondiale, David Malpass. „Dincolo de impactul sanitar al pandemiei de COVID-19, ne așteptăm la o recesiune globală majoră”, a spus David Malpass într-o postare pe rețeaua LinkedIn.

Piețele emergente și economiile în curs de dezvoltare au fost lovite de criza coronavirusului a subliniat Georgieva, precizând că investiții de aproape 90 de miliarde de dolari au ieșit de pe piețele emergente, mult mai mult decât în perioada crizei financiare din 2008.

De asemenea, unele state sunt afectate de scăderea dramatică a prețului materiilor prime. Georgieva a mai spus că 90 de țări, adică aproape jumătate din cele 189 de stat membre ale FMI, au solicitat acordarea de finanțare de urgență de la FMI pentru a răspunde la pandemia de coronavirus.

Atât FMI cât și OMS au făcut un apel pentru ca finanțarea de urgență să fie utilizată în principal pentru consolidarea sistemelor medicale, plata doctorilor și asistentelor și achiziționarea de echipamente de protecție. „Pe măsură ce finanțarea ajunge în țările care au nevoie, rugămintea noastră este ca cheltuielile medicale să fie plasate în fruntea listei de priorități”, au subliniat directorul FMI, Kristalina Georgieva și directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.