Autoritățile române trebuie să relanseze lupta împotriva corupției precum și eforturile de eficientizare a administrației publice și de îmbunătățire a guvernanței întreprinderilor de stat, consideră experții Fondului Monetar Internațional.

„Eforturile României de combatere a corupției în perioada de aderare la UE au fost recunoscute la nivel internațional. Cu toate acestea, atât lupta împotriva corupției, cât și eforturile de eficientizare a administrației trebuie reenergizate. Nu poate exista o convergență a standardului de viață cu cele din economiile mai bogate ale UE fără convergența standardelor de guvernanță economică”, se arată într-un comunicat transmis de FMI la finalul unei misiuni de evaluare a economiei locale.

O misiune FMI a efectuat o vizită virtuală la București în perioada 10-28 mai pentru o evaluare a situației economice - cunoscută sub denumirea de consultări în temeiul Articolului IV. 

FMI consideră că o altă prioritate a autorităților române este inversarea tendința de înrăutățire a performanțelor financiare ale întreprinderilor de stat, iar aceasta va necesita o monitorizare sporită și reforme la nivelul întreprinderilor de stat cu o prezență puternică în sectoarele energie și transporturi, notează Agerpres.

„Îmbunătățirea guvernanței întreprinderilor de stat va fi esențială pentru absorbția fondurilor UE, pentru a contribui la reducerea decalajelor de infrastructură publică față de celelalte țări din UE și pentru îndeplinirea obiectivelor climatice. O mai bună guvernanță corporativă a întreprinderilor de stat ar fi un prim pas important”, susțin experții fondului.

Instituția estimează o redresare economică solidă în acest an, cu o creștere de 7%, avertizând însă că România nu e ferită de schimbări negative neașteptate în evoluția pandemiei.

„Pentru anul 2021 este preconizată o revenire puternică a produsului brut intern real, de 7 procente. Revenirea economică a României pare a fi cea mai rapidă în rândul țărilor UE începând din trimestrul 4 al anului 2020. Se anticipează că o recoltă agricolă mai bună va susține producția ulterior, în cursul acestui an. Riscul principal de nerealizare a acestei prognoze este cel al unor schimbări negative neașteptate în evoluția pandemiei, inclusiv din cauza apariției unor noi tulpini ale virusului, eficienței mai reduse în timp a vaccinului sau refuzului de vaccinare din partea populației”, se arată în comunicatul citat.