Politicile economice trebuie schimbate, altfel România se poate confrunta cu o scădere a veniturilor.

„Creșterea condusă de consum a rămas solidă, majorând veniturile populației spre cele din Europa Occidentală. Totuși, s-au accentuat de asemenea dezechilibrele macroeconomice: deficitul fiscal și cel de cont curent s-au adâncit iar presiunile inflaționiste sunt din nou în creștere”, a comentat o echipă a Fondului Monetar Internațional care a vizitat România pentru evaluarea anuală a economiei.

FMI avertizează că aceste dezechilibre trebuie corectate rapid, iar consolidarea fiscală trebuie însoțită de înăsprirea politicii monetare și o flexibilitate mai mare a cursului de schimb.

„Dacă politicile nu-și vor schimba direcția, progresele în realizarea convergenței se vor diminua, ceea ce va duce la deteriorarea veniturilor reale ale pensionarilor și vor fi afectați semnificativ în special săracii. Un mix de politici mult mai echilibrat este necesar pentru a reduce probabilitatea unei astfel de evoluții: în primul rând și cel mai important, consolidarea fiscală însoțită de înăsprirea politicii monetare și o flexibilitate mai mare a cursului de schimb valutar”., consideră FMI.

În plus, politicile trebuie să devină mai predictibile și guvernanța trebuie să se îmbunătățească, pentru a crește perspectivele pe termen mediu privind convergența veniturilor", se arată în declarația făcută de FMI la finalul misiunii de evaluare.

O echipă a FMI a început pe 27 mai o vizită de două săptămâni la București, pentru a realiza evaluarea anuală a economiei românești, realizată în baza Articolului IV din statutul instituției financiare internaționale.