Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) a transmis Ministerului Finanțelor două scheme de garantare dedicate categoriilor de IMM-uri care au cel mai dificil și costisitor acces la finanțare.

Concret, acestea vizează firmele nou înființate și IMM-urile aflate temporar în dificultate. Astfel, pentru prima categorie sunt elibigile firmele fondate cu cel mult 36 de luni înainte de data solicitării garanției și care prezintă cel puțin o situație financiară semestrială/anuală depusă la administrația financiară.

Pentru creditele de investiții, valoarea garanției va fi de cel mult 300.000 de lei, cu o perioadă de rambursare de maxim 5 ani, iar pentru liniile de credit valoarea garanției va fi de cel mult 200.000 lei, cu o perioadă de rambursare de maxim 24 de luni.

FNGCIM arată, într-un comunicat, că schema de garantare propusă are ca avantaje faptul că elimină problema lipsei garanțiilor, oferă un cost redus al garanției, rezultat din subvenționarea parțială a comisionului de garantare, dobândă mai mică a creditului față de nivelul pieței și stimulează băncile să creeze produse de finanțare pentru IMM-urile cu profil de risc ridicat.

Referitor la schema de ajutor de stat pentru IMM-uri aflate în dificultate, FNGCIMM precizează că durata estimată a acesteia este de patru ani. Ajutorul de salvare va fi acordat pe o perioadă de maxim șase luni, iar cel pentru restructurare și sprijinul temporar pentru restructurare vor avea un interval de 18 luni.

Ajutoarele de stat instituite prin schema de ajutor de stat sunt temporare și reversibile, fiind acordate sub forma unor garanții pentru împrumuturi acordate de un finanțator - bancă comercială sau IFN. În cadrul schemei se acordă facilități sub formă de garanții care pot acoperi maximum 80% din valoarea unui credit nou.

Inițiativa privind cele două scheme are ca obiectiv susținerea principalei ținte a strategiei guvernamentale pentru dezvoltarea sectorului IMM, respectiv un sold net de IMM-uri care să depășească pragul de 670.000 întreprinderi active în România până în anul 2020. În prezent, potrivit FNGCIMM, România are cel mai mic număr de întreprinderi mici și mijlocii active pe cap de locuitor din spațiul Uniunii Europene.