Curtea Constituțională a decis miercuri că Legea privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții este neconstituțională.

Curtea Constituțională a fost sesizată atât de partidele din opoziție, cât și de președintele Klaus Iohannis, care au reclamat că legea încalcă separația puterilor în stat. Înființarea unui asemenea fond este atribuția administrației publice centrale, nu a Parlamentului, se arată în sesizări.

„Din faptul că statul are calitatea de unic acționar pe toată durata existenței FSDI, iar scopul înființării FSDI este acela de a dezvolta și finanța din fonduri proprii și din fonduri atrase proiecte de investiții rentabile și sustenabile rezultă că FSDI este o societate ce va desfășura o activitate comercială, persoană juridică de drept public în sensul art. 191 alin. (2) din Codul civil. Prin urmare, înființarea unei societăți pe acțiuni trebuia realizată printr-un act al autorităților administrației publice centrale, iar nu prin lege", arată președintele Klaus Iohannis în sesizarea trimisă CCR.

De asemenea, șeful statului a mai reclamat și neclaritatea legii, prin lipsa unor mențiuni referitoare la monitorizarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții de către orice altă autoritate, pe perioada existenței acestuia, și că în conturarea regimului juridic al FSDI nu se regăsesc trimiteri referitoare la normele europene incidente și obligatorii pentru desfășurarea activității unui astfel de fond. Și reglementările privind stabilirea componenței Consiliului de Supraveghere a fondului și termenele de alegere a componenței acestuia sunt neclare și impredictibile, în opinia președintelui.

Reclamațiile au mai vizat și modul de constituire a patrimoniului fondului și strategia de investiții și administrare a FDSI.

Legea privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții - inițiată de PSD-ALDE - a fost adoptată de Parlament în 6 iunie. Potrivit actului normativ din Fondul Suveran vor face parte acțiunile deținute de stat la 33 de companii, printre care Engie România S.A., Societatea de Distribuție și Furnizare a Energiei Electrice – Electrica S.A., E.ON Energie România S.A., OMV Petrom S.A, Telekom România Communication S.A., Compania Națională Aeroporturi București S.A., Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz S.A. Chimcomplex S.A., Antibiotice S.A., Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridiciat și Recipientelor sub Presiune S.A., Compania Națională Loteria Română S.A., IAR S.A. și Compania Națională Unifarm S.A. Acționarul fondului va fi statul român, în timp ce capitalul social se va ridica la 9 miliarde de lei.

Legea are ca scop „dezvoltarea și finanțarea din fonduri proprii și din fonduri atrase, de proiecte de investiții rentabile și sustenabile, în diverse sectoare economice, prin participare directă ori prin intermediul altor fonduri de investiții sau al unor societăți de investiții, singur sau împreună cu alți investitori instituționali sau privați, inclusiv prin participarea în parteneriate public-private”.

Un alt scop al înființării FSDI este „administrarea activelor financiare proprii, în vederea obținerii de profit”.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții va ajuta la dezvoltarea infrastructurii mari și la reindustrializarea României, va investi în agricultură, va genera foarte multe locuri de muncă și va contribui la creșterea Produsului Intern Brut, notează News.ro.

Intenția de a înființa acest fond se regăsea în programul electoral al PSD, dar și în programul de guvernare al coaliției PSD-ALDE.