Producătorul auto Ford a confirmat marți că va investi 300 de milioane de dolari pentru a construi, începând din 2023, un nou vehicul utilitar la Craiova, care va avea în anul următor și o versiune electrică.

Astfel, în 2024 Ford va realiza prima producție de masă de autovehicule electrice din fabrica sa de la Craiova.

„Planul nostru de a construi acest nou vehicul comercial ușor în România reflectă parteneriatele noastre fructuoase și continue cu furnizorii locali și comunitatea, precum și succesul întregii echipe Ford Craiova”, a declarat Stuart Rowley, președintele Ford Europe.

Craiova va deveni din 2024 a treia unitate Ford din Europa care va produce vehicul electrice, după fabrica din Koln și Ford Otosan din Turcia, potrivit companiei.

În februarie, producătorul auto american a anunțat că întreg portofoliul său de vehicule comerciale va fi pregătit pentru emisii zero în 2024, fie că vor fi vehicule hibrid sau complet electrice.

Ford se așteaptă ca, în 2030, două treimi din vânzările de vehicule comerciale să fie electrice sau hibrid.

După achiziția fabricii de la Craiova în 2008, Ford a investit peste 1,5 miliarde de euro în România. Pe platforma de la Craiova lucrează în total circa 6.000 de angajați, la liniile de asamblare a autovehiculelor și a motoarelor.

Primul pas spre un viitor electrificat la fabrica din Craiova a fost făcut în octombrie 2019, odată cu lansarea producției modelului Puma mild-hybrid, amintește News.ro.

Ford este primul producător auto care anunță producția unui vehicul complet electric în România. Pe lângă Puma, Ford Craiova construiește în prezent un SUV de mici dimensiuni, Ford EcoSport, dar și motorul EcoBoost de 1.0 litri.

„Această nouă investiție în viitorul fabricii din Craiova demonstrează, încă o dată, speranța companiei Ford că guvernul din România va asigura toate îmbunătățirile cheie promise pentru a sprijini un mediu competitiv de producție în regiune, inclusiv în ceea ce privește infrastructura de transport, care este esențială”, a mai spus Rowley.