Guvernul organizează forumul Italia-Arabia Saudită. Il Fatto Quotidiano amintește că Meloni spunea pe vremuri că Arabia Saudită e ”Un stat fundamentalist”. ”Rusia este mai bună decât Riad ca aliat''.

”O schimbare istorică'': Ministrul întreprinderilor și Made in Italy, Adolfo Urso, se bucură de rezultatele obținute de primul Forum italo-saudit privind investițiile. Guvernul italian și cel de la Riad au organizat un forum la Milano la care au participat, pe lângă reprezentanții instituționali ai celor două state, și aproximativ 1.200 de companii, dintre care 150 sunt saudite.

Scopul – se arată în comunicatul de presă al ministerului – fiind ''consolidarea sinergiilor existente, identificarea de noi oportunități de dezvoltare și promovarea colaborării și dialogului între business leaders, instituții și investitori din cele două țări''.

''Arabia Saudită este unul dintre partenerii ideali'', subliniază ministrul Urso. Nu este nimic straniu în faptul că un stat precum Italia dezvoltă cooperarea și investițiile cu una dintre cele mai bogate țări din lume și un jucător crucial pe scena energetică internațională. Dacă n-ar fi frazele vitriolice pronunțate chiar la Riad de exponenții partidului Fratelli d'Ítalia, în frunte cu lidera Giorgia Meloni.

În 2019,  ministrul Urso însuși a definit pe Twitter monarhia saudită drept ''Regatul morților'', criticând vizita lui Matteo Renzi la Riad. Țara pe care FDI o descrie astăzi drept un ''partener ideal'', este aceeași țară din Orientul Mijlociu pe care, până în 2021, Giorgia Meloni a considerat-o ''un stat fundamentalist islamic'' care ''calcă în picioare toate drepturile omului''.  ''Nu mai pierdeți timpul cu cei care nu au ieșit încă din Evul Mediu'', a comentat ea laconic în 2018.

În 2017, adresându-se ministrului de externe Angelino Alfano, Meloni a spus: ''Nu am nicio îndoială, între Arabia Saudită și Rusia, prefer Rusia ca aliat''.

Ideile Giorgiei Meloni fiind împărtășite de toți ceilalți exponenți ai FDI: ''Este necesar să facem lumină asupra investițiilor pe care unele națiuni guvernate de regimuri iliberale le fac în Italia'', reitera actualul ministru al agriculturii (și cumnat al premierului) Francesco Lollobrigida, vorbind despre Qatar și Arabia Saudită.

Și astăzi?

''Vă invit să priviți realitatea'', le-a răspuns în marja forumului ministrul întreprindelor și Made in Italy celor care îl întrebau dacă încheierea de acorduri economice cu o țară acuzată că nu respectă drepturile omului nu poate ridica o problemă etică.

''Trebuie să pornim de la principiul sistemului nostru de valori, față de care suntem absolut fermi și pe care îl apărăm în orice context''. Cu toate acestea ''lumea este foarte diferită de ceea ce credeam noi''. Motiv pentru care ''trebuie să privim realitatea'', reiterează Urso.

Și astfel, s-a ajuns la semnarea unui Memorandum de Înțelegere între Ministerul Întreprinderilor și Made in Italy și Ministerul Investițiilor din Regatul Arabiei Saudite, reprezentat de ministrul Khalid Al-Falih.

''Sunt deja 20 de acorduri semnate, este un punct de cotitură istoric'', a comentat Urso care s-a referit și la posibilitatea ca ''Fondul Suveran Saudit'' să ''participe la investițiile care se vor face prin fondul strategic pentru filierele made in Italy'' (fond care încă trebuie înființat). În același timp s-a discutat și de posibile fuziuni și achiziții între companiile celor două țări, după cum a confirmat însuși Urso. Cea saudită este o oportunitate economică semnificativă. Un stat care atrage și vedetele fotbalului mondial, cum ar fi recent, pe fostul antrenor albastru Roberto Mancini.

După ani și ani de proteste, însăși Giorgia Meloni a început ''să privească realitatea''. Și a făcut-o la doar două zile după ''înscăunarea'' sa la Palatul Chigi: ''Mulțumim Regelui Salman și Alteței Sale Regale, Prințul Moștenitor Mohammed bin Salman. Italia are un interes puternic pentru stabilitatea în Orientul Mijlociu și pentru continuarea cooperării în domeniul securității energetice, investițiilor și drepturilor omului'', scria Meloni pe rețelele de socializare în data de 24 octombrie 2022, răspunzând mesajului de salut primit de la casa regală saudită.

Sursa: RADOR