Cele două companii de care depinde furnizarea agentului termic în Capitală au depus cererile de intrare în insolvență. Tribunalul București analizează cererile săptămâna viitoare. De marți, s-ar putea opri apa caldă.

UPDATE: Reuniune de urgență la Ministerul Energiei

După decizia ELCEN de intrare în insolvență, producătorul de gaze naturale Romgaz a anunțat, luni seară, că va întrerupe furnizarea de gaze către compania energetică începând de marți din cauza datoriilor acumulate. Dacă Romgaz oprește conducta, ELCEN nu va mai produce agent termic, iar furnizarea de apă caldă și căldură în București va fi sistată.

Reprezentanții Ministerului Energiei, cei ai ELCEN și ai Romgaz s-au reunit de urgență marți dimineață la sediul ministerului, pentru a rezolva problema alimentării cu apă caldă a Capitalei, potrivit unor surse citate de Agerpres.

++++++

„ELCEN și RADET au depus luni la Tribunalul București cererea de intrare în insolvență. Termenul de judecată pentru RADET este în 5 octombrie, iar la ELCEN în data de 6 octombrie”, au declarat surse din piață pentru Agerpres.

Ca urmare a datoriilor imense acumulate, Consiliul General al Municipiului București a autorizat Consiliul de Administrație al RADET să ceară insovența, ca o unică modalitate de salvare a companiei, ce ar permite și asigurarea căldurii în Capitală pe perioada sezonului rece. În replică, ELCEN, ca principal creditor al RADET și la rândul său înglodată în datorii, a anunțat că va cere, de asemenea, insolvența.

ELCEN este cel mai mare producător de energie electrică și termică prin cele patru termocentrale din București, însă nu livrează direct către consumatori. Energia termică produsă de cele patru termocentrale este transmisă către RADET, care o livrează apoi locuitorilor Capitalei.

Dat fiind că RADET nu și-a plătit facturile, acumulând o datorie de aproape 4 miliarde de lei, ELCEN a acumulat, la rândul său, datorii de 1,8 miliarde de lei.

După decizia de săptămâna trecută a consilierilor generali ai Bucureștiului cu privire la insolvența RADET, Consiliul de Administrație al ELCEN a decis, pe 22 septembrie, înaintarea cererii de intrare în insolvență a societății către Tribunalul București. Hotărârea este determinată de situația financiară a ELCEN și de datoriile înregistrate la furnizorii și distribuitorii de combustibil, servicii și produse, din cauza neîncasării contravalorii pentru marfa livrată către RADET, spune ELCEN.

La rândul său, ENGIE România, principalul furnizor de gaze al ELCEN, spune că datoriile totale ale producătorului de energie față de Distrigaz Sud Rețele, societate deținută de ENGIE România, se ridică la 155 milioane de lei, iar decizia de intrare în insolvență va avea consecințe negative asupra situației financiare a distribuitorului de gaze.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat, pe 21 septembrie, că intrarea în insolvență a RADET înseamnă că Regia va plăti facturile la zi către ELCEN, plăți care nu sunt un moft, ci o necesitate absolută pentru ca populația să primească apă caldă și căldură.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, sâmbătă seara, că intrarea în insolvență a RADET este soluția legală și corectă de salvare a acestei entități economice, ca și în cazul ELCEN, și a dat asigurări, din nou, bucureștenilor, că nu vor fi afectați în privința furnizării de apă caldă și căldură.