Prețul electricității este influențat de evoluțiile de pe piața internațională, dar și de capacitățile de producție învechite din România, apreciază furnizorii de energie electrică.

Factura la energia electrică reflectă evoluția de pe piețele de energie, interne și internaționale, lipsa investițiilor în capacitățile de producție și costurile ridicate ale certificatelor de CO2, se arată într-un comunicat al Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFER).

„Constatăm că furnizorii de energie sunt catalogați ca fiind vinovații pentru problemele apărute pe fondul liberalizării, în ceea ce privește facturile românilor. Nu suntem de acord și contrazicem ferm afirmațiile vehiculate în spațiul public, care nu au o bază justificată și, mai ales, nu pot fi generalizate. Furnizorii de energie nu sunt cauza pentru creșterile de prețuri la energie. Facem această afirmație cu simț de răspundere și venim cu argumente și cu explicații privind situația actuală din piața de energie, care este pe cât de complexă, pe atât de delicată”, a afirmat Ion Lungu, președinte AFEER.

Consumatorii că își pot alege furnizorul de energie electrică și oferta care li se potrivește cel mai bine pe tot parcursul anului, fără a fi supuși unei limitări de timp, dar populația, care nu a trecut pe piața liberă de energie electrică, primește discountul asumat de furnizori doar până la 1 iulie.

În ceea ce privește gazele naturale, clientul casnic care nu își exercită dreptul de eligibilitate până la data de 30 iunie 2021 și nu încheie cu furnizorul actual sau cu un alt furnizor un contract în regim concurențial, va beneficia de oferta propusă de către furnizorul actual, iar contractul de furnizare a gazelor naturale aferent acestei oferte este considerat încheiat tacit începând cu data de 1 iulie 2021.

„Sfătuim consumatorii casnici de energie electrică și gaze naturale să aleagă cea mai bună ofertă, cea care li se potrivește cel mai bine! Înainte de a decide furnizorul de energie electrică sau gaze naturale, analizați cu atenție oferta de preț și condițiile asociate prețului de furnizare. Atenție la componentele de preț, la termenul și modalitatea de plată ale facturii sau la modalitatea de transmitere și de preluare a indexului contorului, precum și la bonitatea furnizorului. Trecerea de la serviciul universal la piața concurențială sau schimbarea ofertelor concurențiale nu afectează cu nimic alimentarea cu electricitate sau gaze a consumatorilor casnici”, a mai spus președintele AFEER.

La rândul său, Cristian Culea, membru în Comitetul Director al AFEER, a precizat că este recomandat ca toți consumatorii să aleagă oferte pe piața liberă de energie, care să țină cont nu doar de preț, ci și de restul clauzelor prevăzute în contractul de furnizare.

„Cu toții plătim acum lipsa investițiilor în noi capacități de producție din anii trecuți și a predictibilității pe plan legislativ. Acestea, coroborate cu o cuplare a piețelor europene - implicit o aliniere a prețurilor - și cu cotațiile internaționale ale certificatelor de emisii (cu impact direct în costul de producție a unor producători de electricitate ) vor continua să genereze fluctuații de preț în piața angro de electricitate și, implicit, în facturile clienților, pe tot parcursul acestui an”, a spus el.

„De aceea, este recomandat ca toți consumatorii să aleagă oferte pe piața liberă de energie, care să țină cont nu doar de preț, ci și de restul clauzelor prevăzute în contractul de furnizare. Este important să ne asigurăm, prin clauzele contractuale, că furnizorul își îndeplinește obligațiile care îi revin și să conștientizăm că de cele mai multe ori prețul ofertat arată și distribuția riscului între cei doi parteneri contractuali: furnizor și consumator", a mai spus Cristian Culea.

În ceea ce privește prețurile din piața liberă, odată cu reluarea activităților economice după perioada de pandemie, acestea au început să se majoreze, nu numai în România ci în toată Europa. Situația actuală pe piață energiei este mai complicată: prețurile combustibilor, cărbune, gaze naturale, petrol s-au majorat pe toate piețele europene și, în plus, datorită angajamentului clar al UE pentru decarbonare, prețul certificatelor de emisie a atins valori care nu erau de așteptat, în jur de 50 euro/tonă (comparat cu un preț de 21 euro/tona în iunie 2020), iar, pentru viitor, se estimează tot o tendință de creștere.

Toate aceste creșteri se regăsesc și în prețul energiei electrice și de aceea AFER susține că nu ne putem aștepta ca prețurile la energie electrică și gaze naturale să fie apropiate de cele de anul trecut.