Statele G20 (cele mai mari 20 de economii dezvoltate și emergente) au anunțat un acord „istoric asupra unei arhitecturi fiscale internaționale mai stabile și mai echitabile”, care stabilește la nivel mondial un impozit „de cel puțin 15%” pe profit

Miniștrii de finanțe din țările G20, care au participat vineri și sâmbătă la o reuniune la Veneția, le-au adresat de asemenea un apel celor 8 din cele 139 de state ale grupului de lucru al Organizației de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) ce nu au subscris instituirii acestui impozit minim să o facă.

G20 solicită de asemenea acestui grup de lucru (denumit ''cadru incluziv'' OCDE-G20) ''să trateze rapid problemele restante'' și să prezinte ''un plan detaliat pentru implementarea a doi piloni'' ai acordului până la următoarea reuniune a G20 din luna octombrie.

''Pilonul 1'' al acordului constă în redirecționarea unei părți a impozitului pe profit plătit de multinaționale către țările denumite ''de piață'', adică țările unde-și desfășoară activitățile. Așadar, impozitul nu va mai fi datorat doar acolo unde multinaționalele și-au înregistrat sediile și reușeau astfel prin practicile de optimizare fiscală să plătească impozite mai mici.

Sunt avute în vedere mai ales companiile cu cifre de afaceri la nivel mondial de peste 20 de miliarde de euro și cu o rată a profitului de peste 10%. Obiectivul este ca societățile multinaționale și în special acelea din sectorul digital, care au beneficiat mult de pe urma pandemiei, să nu mai plătească impozite derizorii în raport cu veniturile lor.

''Pilonul 2'' corespunde stabilirii unui impozit efectiv minim de cel puțin 15% asupra profitului companiilor multinaționale. Un stat va putea taxa profiturile obținute în străinătate de o companie înregistrată în acel stat de origine dacă ea a fost impozitată în străinătate cu un procent inferior acestui prag minim, pentru a fi compensată astfel diferența.