Încetinirea ritmului de creștere a consumului și creșterea economică mai mică au impact asupra veniturilor bugetare, în timp ce costurile cu salariile și pensiile au explodat.

După primele patru luni, deficitul bugetului consolidat a ajuns la peste 6 miliarde de lei (sau 0,65% din produsul intern brut), comparativ cu un excedent de 1,35 miliarde de lei (0,16% din PIB) în aceeași perioadă din 2017.

Veniturile au urcat cu 11,8% până la 89,6 miliarde de lei, în perioada ianuarie-aprilie, dar cheltuielile bugetare au accelerat până la 95,6 miliarde de lei, cu 21,5% mai mult decât în intervalul similar de anul trecut.

Datele Ministerului de Finanțe menționează totuși, și o veste bună: dublarea investițiilor publice în primele patru luni, după ce acestea au fost reduse puternic anul trecut pentru ca bugetul să se încadreze în limitele agreate cu autoritățile europene. În 2017, deficitul bugetului general consolidat a fost de 24,3 miliarde de lei, 2,88% din PIB, sub ținta anuală stabilită de 2,96%.

Însă, după creșterea record de anul trecut - alimentată aproape în întregime de consum - guvernanții au promis că în 2018 creșterea economică se va baza mai mult pe investiții.

De altfel, și rezultatele din primele patru luni arată că potențialul consumului ca motor al economiei și-a cam atins limitele. În primul trimestru, creșterea anuală a PIB a fost cea mai redusă din aproape trei ani, iar economia a stagnat comparativ cu precedentele trei luni. Iar vânzările din comerțul cu amănuntul, cel mai reprezentativ indicator statistic al consumului populației au avut în martie cel mai mic ritm de creștere din ultimii trei ani.

Aceste evoluții se văd și în execuția bugetară. După primele patru luni, creșterea veniturilor din TVA - care reprezintă mai mult de o cincime din veniturile totale ale bugetului - a fost de doar 1,1%, sub programul așteptat de guvern.

Pe partea de costuri bugetare, cheltuielile de personal sunt cu 20,4% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în anul 2017, dar și de majorarea salariilor în sectorul bugetar ca urmare a aplicării Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, arată datele Ministerului de Finanțe.

Cheltuielile cu bunuri și servicii au crescut cu 12,2% față de aceeași perioadă a anului precedent, iar cheltuielile cu asistența socială au crescut față de anul precedent cu 10,8%. De la 1 iulie 2017, punctul de pensie a fost majorat cu 9%, ajungând la 1.000 lei, iar guvernul a mai modificat (și crescut) modalitatea de stabilire a indemnizației lunare pentru creșterea copilului și stimulentul de inserție.

Potrivit ministerului de finanțe, subvențiile acordate în primele patru luni ale anului 2018 sunt în creștere cu 26,8% față de aceeași perioadă a anului trecut, în principalca urmare a plăților efectuate pentru sprijinirea producătorilor agricoli și subvențiilor acordate pentru susținerea transportului feroviar public de călători și a transportului cu metroul.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și pe cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 5,9 miliarde lei, de două ori mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut, când au fost 2,9 miliarde lei.