Majoritatea parlamentară PSD-ALDE a introdus pe ultima sută de metri modificări importante în legea exploatărilor offshore care pun pe gânduri investitorii.

Gazele naturale extrase din Marea Neagră vor fi supuse unui impozit progresiv pe veniturile suplimentare realizate din liberalizarea pieței gazelor, potrivit legii adoptate luni seară de Camera Deputaților.

Companiile care explorează subsolul Mării Negre spun că regimul fiscal crescut va îngreuna luarea unei decizii pozitive de investiție.

Explorările realizate până în precent au descoperit zăcăminte de gaze care ar putea asigura independența energetică a României pentru mai multe decenii, dar concesionarii perimetrelor din Marea Neagră au spus, în repetate rânduri, că așteaptă clarificarea cadrului fiscal și legislativ pentru a lua decizii în privința extracției.

Deputații PSD și ALDE au introdus pe ultima sută de metri în Legea offshore, cu câteva ore înainte de adoptare, amendamente importante legate de fiscalitate în ceea ce privește producția de gaze din Marea Neagră, scrie Hotnews.ro. Aceste amendamente au fost votate luni în jurul orei 18.00 de comisiile reunite pentru industrii, pentru administrație și pentru buget-finanțe, iar seara târziu, au intrat în plenul Camerei Deputaților, fără o analiză serioasă asupra lor.

Șefii a trei companii care au concesionat perimetre petroliere în Marea Neagră, ExxonMobil România, OMV Petrom și Black Sea Oil&Gas, au declarat după ședința comisiilor reunite, că în urma adoptării acestui amendament, decizia finală de investiție va fi mai dificil de luat.

„Am analizat documentul cu amendamentele pe care ni le-ați prezentat astăzi, după începerea ședinței. Evaluarea noastră e că asistăm la o creștere semnificativă a regimului fiscal care ne este aplicat. Fiecare investitor va trebui să ia o decizie de investiție, însă în urma modificării regimului fiscal va deveni mult mai dificil pentru fiecare investitor să adopte o decizie de investiție pozitivă. Este foarte important pentru investitori să aibă un regim fiscal stabil pe întreaga durată a investiției. Vom analiza în continuare ceea ce ați dezbătut astăzi însă aceasta este prima noastră impresie”, a declarat Richard Tusker, șeful ExxonMobil din România.

„După ceea ce am văzut că s-a întâmplat astăzi aici ne îndepărtăm de a adopta o decizia finală favorabilă de investiție”, a spus și Christina Verchere, șefa OMV Petrom. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat încă din timpul dezbaterilor în comisiile reunite că legea offshore va fi votată luni în Camera Deputaților, și a prezentat o variantă modificată față de cea adoptată de Senat, notează Profit.ro.

„Creditul fiscal era profund discriminatoriu pentru celelalte companii din România. Se reintroduce un impozit pe veniturile suplimentare (...) Statul român ar urma să încaseze 13,2 miliarde de dolari. (...) La aceste sume, care reprezintă impozitul pe venituri suplimentare, se adauga redevența, estimată la 230 milioane de dolari pe an. Înmulțit cu 20 de ani, înseamnă 4,6 miliarde dolari, adică un total încasat de staul de român de 17,8 miliarde de dolari”, a spus Dragnea.

Citiți despre alte modificări controversate în articolul HotNews.ro