Companiile din sectorul energetic avertizează că, din cauza creșterii cotațiilor petroliere, prețul gazelor va fi mai mare în sezonul rece. Doar ministrul energiei nu este de acord.

Gazele naturale vor fi mai scumpe iarna viitoare, deoarece cotațiile petroliere s-au majorat foarte mult în ultima perioadă, consideră Vasile Ciolpan, directorul departamentului de comercializare energie din cadrul Romgaz, cel mai mare producător autohton de gaze.

„Așa cum se văd cotațiile petroliere astăzi, și gazul va fi mai scump la iarnă. Structura gazelor pe care le vom utiliza la iarnă este formată din gazele din producția curentă, plus gazele din depozite, plus importuri pentru vârfurile de consum, import care a existat în fiecare iarnă în funcție de temperaturi și de cerere”, a spus luni Ciolpan, în cadrul unei conferințe pe teme de energie, organizată de revista Capital, scrie Agerpres.

La finele lunii mai, Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România, declara că prețul gazelor pe piața românească, atât cele de producție internă, cât și cele de import, va crește semnificativ iarna următoare, ca urmare a majorării cotațiilor petroliere.

„În România, prețul gazelor de import este legat de cotațiile țițeiului, care au crescut foarte mult în ultima perioadă, astfel că ne așteptăm ca prețul pentru iarnă să crească semnificativ, asta este clar. Importul de gaze va avea un impact și în prețul final”, a spus oficialul companiei de gaze.

Prețul gazelor este direct dependent de cel al țițeiului, iar cotațiile barilului au ajuns recent la maximul ultimilor patru ani. Fluctuațiile barilului se reflectă și în prețul gazelor, cu un decalaj de 6-9 luni, astfel că întreaga piață de energie se pregătește și pentru majorarea prețului gazelor iarna viitoare.

Singurul care susține că prețul gazelor nu va creștere la iarnă este chiar ministrul energiei, Anton Anton.

În urmă cu două săptămâni, el a fost întrebat de jurnaliști care este strategia României de a proteja consumatorii vulnerabili de creșterea prețului gazelor, așteptată pentru următoarele luni. „Nu-i adevărat”, a răspuns ministrul, refuzând să-și argumenteze opinia.

Însă, reprezentanții companiilor de profil au atras atenția că iarna trecută prețul gazelor de import a fost cu 20% mai mare decât în sezonul rece anterir, ca urmare a creșterii cotațiilor petroliere. Mai mult, există un risc mare ca prețul de producție internă plus tariful de înmagazinare să ajungă la nivelul prețului de import, a susținut Frank Hajdinjak de la E.ON.

În schimb, Comisia Europeană susține că liberalizarea pieței și încurajarea exporturilor ar putea duce la scăderea prețurilor. „Concurența este cea mai bună metodă pentru a păstra prețurile la un nivel normal și chiar pentru a le coborî. Atâta vreme cât aveți monopol sau oligopol în piață, ei vor determina prețul în funcție de ce cred ei și de ce au nevoie, iar profiturile vor fi ale lor și nu vor merge niciodată către consumatori. Iată de ce competiția și deschiderea pieței sunt atât de importante, să aducă mai mulți jucători în piață”, a declarat recent Klaus-Dieter Borchardt, director al pieței interne de energie în cadrul Comisiei Europene.