Producătorul rus de gaze vrea să livreze gaze spre Italia via Grecia, după eșecul proiectului South Stream.

Gazprom, cel mai mare producător de gaze naturale din lume, a anunțat planul de construcție a unei noi conducte de gaze pe sub Marea Neagră, scrie portalul rus de știri RT. Proiectul va livra gaze naturale din Rusia către Grecia, trecând printr-o altă țară, încă neidentificată, și va continua spre Italia.

Directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller, a semnat miercuri, al Roma, un memorandum cu reprezentații DEPA, furnizorul de gaze din Grecia deținut de stat, și cu frma italiană Edison SpA.

Partenerii intenționează să utilizeze lucrările efectuate deja de Edison și DEPA în cadrul proiectului ITGI Poseidon. Poseidon a eșuat în tentativa de a construi conducta pan-adriatică TAP care să aducă gaze din Azerbaidjan.

Inițial, Gazprom plănuise să aducă gaze în Europa prin intermediul conductei South Stream, dar proiectul a fost blocat de Bulgaria, la cererea Comisiei Europene, care a susținut că acesta nu este conform cu reglementările europene. După retragerea Bulgariei, Rusia a încercat să redirecționeze conducta prin Turcia, dar și Turkish Stream a fost blocat de conflictul dintre Moscova și Ankara după ce turcii au doborât un bombardier rus implicat în conflictul din Siria.

Revitalizarea proiectului Poseidon ar putea grăbi ratificarea unui alt proiect de transport al gazelor, Nord Stream-2, care ar duce gaze din Rusia în Germania. Guvernul de la Roma nu era încântat de proiectul germanilor, pentru că Eni a fost un investitor major în răposatul South Stream, iar Italia ar fi fost principalul beneficiar al acestei conducte. Dat fiind noul proiect, este de așteptat ca poziția Italiei față de Nord Stream-2 să fie mai blândă, conchide RT.