Încercarea de a impune un plafon prețurilor gazelor rusești în Europa va implica întreruperea livrărilor, a avertizat consilierul delegat al Gazprom, Aleksei Miller, la televiziunea publică rusă, citează Cope.

Încercarea de a impune un plafon prețurilor gazelor rusești în Europa va implica întreruperea livrărilor, a avertizat duminică consilierul delegat al Gazprom, Aleksei Miller, la televiziunea publică rusă. "Ne ghidăm după contractele semnate. O decizie unilaterală ca aceasta reprezintă o încălcare a condițiilor actuale ale contractului care presupune sistarea livrărilor", a afirmat el.

Miller a reamintit că acest pas - ca reacție la impunerea unor plafoane de preț pentru hidrocarburile rusești - este prevăzut într-un decret prezidențial semnat în luna martie de președintele rus Vladimir Putin. Însuși șeful statului rus a avertizat de mai multe ori că orice încercare de a limita prețurile țițeiului și gazelor rusești ar însemna că Rusia nu va exporta aceste produse și a cerut UE să nu încalce legile cererii și ofertei care guvernează comerțul internațional.

Printre ultimele sancțiuni impuse Rusiei de Uniunea Europeană se numără și angajamentul de a impune o limită globală a prețului petrolului rusesc și al derivatelor acestuia, astfel încât companiile maritime europene să-l poată transporta din Rusia în țări terțe doar dacă se vinde la un preț egal sau mai mic decât cel stabilit.

Plafonul asupra prețului petrolului nu va fi o sumă fixă, ci o variabilă care plasează prețul țițeiului rusesc sub prețul pieței globale, reducând astfel venitul pe care Rusia îl obține din vânzarea combustibililor fosili și pe care îl folosește pentru a-și finanța războiul împotriva Ucrainei.

Acest mecanism de pedepsire a Rusiei a fost unul dintre subiectele discutate de Yellen cu miniștrii Eurogrupului, cu care a discutat și despre necesitatea accelerării asistenței economice pentru Ucraina.

Sursa: RADOR