Germania semnează un cec important pentru a ajuta sectorul energetic al Ucrainei
„Rusia atacă în mod deliberat resursele de energie și căldură ale Ucrainei. Din acest motiv, Germania oferă Ucrainei încă 100 de milioane de euro pentru aprovizionarea cu energie”, a declarat marți Ministerul german de Externe.
Autoritățile de peste Rin au convenit, într-adevăr, să-i trimită încă 100 de milioane de euro, o sumă alocată pentru aprovizionarea sa cu energie, domeniu vizat în mod special de Rusia pe măsură ce iarna se apropie", scrie publicația franceză La Tribune.
„Ucraina va înfrunta din nou iarna în plin război, iar Putin folosește frigul ca armă”, a declarat Ministerul german de Externe pe rețeaua de socializare X. „Rusia atacă în mod deliberat sursele de energie și căldură din Ucraina. Din acest motiv, Germania oferă Ucrainei încă 100 de milioane de euro pentru aprovizionarea cu energie”, precizează acesta.
Infrastructură energetică în stare proastă
În ultimele luni, infrastructura energetică ucraineană a fost, într-adevăr, serios afectată de bombardamentele rusești, care provoacă în mod regulat întreruperi de curent și trezesc temeri de o altă iarnă grea pentru ucraineni, după mai bine de doi ani și jumătate de invazie rusească.
„Rușii au propriile lor planuri teroriste de a ne distruge infrastructura energetică”, a declarat premierul ucrainean, Denis Șmigal, la o conferință de presă, marți. Potrivit acestuia, Ucraina „are nevoie urgentă de 1.800 de generatoare suplimentare de mare capacitate”.
În iunie, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a estimat că jumătate din capacitatea energetică a Ucrainei a fost distrusă în urma unei campanii de atacuri rusești. Acesta este motivul pentru care Kievul solicită constant aliaților săi occidentali să o ajute să-și reconstruiască rețeaua de electricitate, un proiect care necesită investiții semnificative, și să-i furnizeze mai multe echipamente de apărare antiaeriană pentru a contracara loviturile armatei ruse.
Ajutor militar redus la jumătate în 2025
Reamintim, de la începutul invaziei ruse din 24 februarie 2022, Germania a oferit un ajutor total de aproximativ 35 de miliarde de euro, sub formă de sprijin umanitar, plăți directe sau arme, potrivit site-ului guvernului german.
În 2024, ajutorul militar german pentru Ucraina s-a ridicat la 8 miliarde de euro, făcând din Germania cel mai mare contributor european, și al doilea la nivel global, după Statele Unite. De altfel, miercurea trecută, aliatul american a anunțat pentru Kiev un nou ajutor de 717 milioane de dolari pentru infrastructura energetică ucraineană, aprovizionarea cu apă potabilă și deminare.
În ciuda acestui angajament solid față de Kiev, generozitatea Berlinului va fi redusă în 2025. Într-adevăr, la jumătatea lunii august, guvernul german a anunțat că va înjumătăți ajutorul militar pentru Kiev, la aproximativ 4 miliarde de euro. Motivul acestei decizii este simplu: Berlinul vrea să economisească bani și să-și respecte „frânarea îndatorării”, o regulă constituțională care limitează noile împrumuturi publice la 0,35% din produsul intern brut.
Berlinul mizează pe activele rusești
Oficial, liderii politici nu și-au schimbat tonul: „Germania rămâne pe deplin angajată (...). Sprijinul pentru Ucraina va continua atât timp cât va fi necesar și nimeni, în special nu președintele rus, nu are motive să spere că vom relaxa efortul”, a asigurat luni, 20 august, Wolfgang Büchner, purtătorul de cuvânt al guvernului, în cadrul unei conferințe de presă.
În culise, pentru a compensa această scădere, Germania mizează pe „crearea, în cadrul G7 și al Uniunii Europene, a unui instrument financiar care să utilizeze active rusești înghețate”, a explicat pentru AFP în august, o sursă din cadrul Ministerului de Finanțe.
Aliații Ucrainei lucrează de câteva luni la un sistem care să facă posibilă utilizarea unei părți din cele 300 de miliarde de dolari în active rusești înghețate în întreaga lume. Un „acord politic” între țările G7 a fost încheiat la mijlocul lunii iunie cu privire la o propunere americană care vizează finanțarea unui împrumut de 50 de miliarde de euro către Ucraina. Berlinul pleacă așadar „de la principiul că aceste fonduri vor fi utilizabile din 2025”, a adăugat sursa parlamentară pentru AFP.
Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA
Comentarii