Anunțând un plan măreț pentru a face față inflației, cancelarul german Olaf Scholz s-a declarat gata să impună o contribuție obligatorie companiilor din sectorul energetic, care să permită o reducere a facturilor, notează Courrier International.

Guvernul german a lansat pe 4 septembrie o nouă "bazooka", ca titlul din "Frankfurter Allgemeine Zeitung", pentru a sprijini gospodăriile în fața inflației și a crizei energetice. 65 de miliarde de euro dintr-un foc, după ce Berlinul a acordat deja ajutoare în valoare de 30 de miliarde de euro.

Printre măsurile planificate de coaliția "semafor" de la putere (social-democrați, Verzi și liberali), un ajutor energetic de 300 de euro pentru mulți pensionari și 200 de euro pentru studenți.

Un anunț reține atenția cotidianului "Financial Times": pentru a ajuta gospodăriile, cancelarul social-democrat Olaf Scholz intenționează în special să implice companiile din sectorul energetic care realizează profituri "excesive", din cauza prețurilor record la gaze. Astfel, ar fi vorba despre înființarea unui mecanism de "frânare a prețului energiei electrice", oferind gospodăriilor un volum de bază de energie electrică la preț redus, potrivit cotidianului economic.

Guvernul german pledează pentru implementarea unei astfel de măsuri la nivel european, dar Olaf Scholz a făcut cunoscut că, dacă UE nu va implementa această politică într-un termen rezonabil, Germania va acționa singură pentru a-și reforma energia electrică, adaugă ziarul britanic.

Guvernul intenționează, de asemenea, să ia o măsură de înlocuire a abonamentului lunar de nouă euro la transportul public local și regional, care a expirat la sfârșitul lunii august. Se discută despre un abonament național la un preț cuprins între 49 și 69 de euro.

Sursa: RADOR