Toate planetele s-au aliniat pentru o explozie a investițiilor private în Germania, dar încă lipsește o componentă, una esențială, scrie Bloomberg.

Costurile de împrumut sunt mai mici ca niciodată, consumul intern este solid, iar fabricile nu pot ține pasul cu cererea externă. Cu o capacitate de producție întinsă la maxim, companiile ar trebui să fie extrem de dornice să cheltuie pe noi utilaje, dar investitorilor le lipsește încrederea.

Tulburările de pe piețele financiare, semnele privind o cerere în scădere la nivel mondial și chiar îmbătrânirea populației germane le dau motive șefilor de corporații să fie extrem de drămuiți cu fondurile, ceea ce face ca investițiile (cheltuielile de capital) ca pondere în PIB să fie la minimul ultimilor cinci ani, se arată într-o analiză Bloomberg.

Organismele financiare arată că este nevoie de mai multe investiții pentru a asigura creșterea viitoare a Germaniei, cea mai mare economie din Uniunea Europeană. Iar soliditatea economiei germane este esențială pentru stabilitatea zonei euro, în condițiile în care Franța și Italia, ceilalți doi stâlpi ai monedei unice, încă nu reușesc să-și urnească economiile. Produsul intern brut al Germaniei a crescut cu 0,3 la sută în ultimul trimestru, similar ritmului din trimestrul anterior, dar creșterea a fost susținută de consumul guvernamental și cel al populației.

Banca centrală apreciază că investițiile ar trebui să crească pentru a că utilizarea capacităților de producție este peste medie. Costul finanțării este la minime istorice, dar încrederea investitorilor nu este deloc la cote maxime.

De fapt, mișcările recente din piețele internaționale nu favorizează un boom al investițiilor: recenta scădere a acțiunilor celor mai importante bănci europene le-ar putea diminua acestora apetitul pentru acordarea de credite, în timp ce prețurile materiilor prime au scăzut dramatic pe fondul încetinirii creșterii din China, care își poate pune amprenta pe creșterea economiei mondiale. 

Citiți întreaga analiză pe siteul bloomberg.com.