Economia germană s-a contractat ușor în primul trimestru din 2023 față de precedentele trei luni, intrând astfel în recesiune, potrivit datelor oficiale publicate joi.

În ciuda acestei încetiniri, Berlinul mizează pe o relansare a activității în cursul anului, relatează FRANCE 24.

Prima economie europeană merge cu încetinitorul. Germania a intrat în recesiune tehnică în primul trimestru din 2023, cu o a doua scădere consecutivă a produsului său intern brut (PIB), tras în jos de industria care suferă din cauza unei scăderi a cererii, pe fond de inflație și de creștere a dobânzilor.

PIB-ul primei economii europene a scăzut cu 0,3% între ianuarie și martie pe un trimestru, după o scădere de 0,5% între octombrie și decembrie, în date ajustate cu variabilele de sezon și de calendar, a arătat institutul Destatis într-un comunicat.

Pe an, indicatorul a scăzut cu 0,5%.

Țara a intrat deci într-o recesiune tehnică, după două trimestre de scădere consecutive. E o premieră de la pandemia de coronavirus, care a provocat o scădere a PIB în primul și în al doilea trimestru din 2020. 

Scăderea comenzilor industriale

Economia germană părea să reziste mai bine decât se prevedea la început de an, cu efecte stăpânite ale crizei energetice datorită ajutoarelor masive, recurgerii sporite la gazul lichefiat și începutul scăderii prețurilor gazului.

Dar inflația, care rămâne foarte ridicată, peste 7%, a scăzut considerabil cheltuielile de consum private și publice, ceea ce a afectat această dinamică. Și creșterile dobânzii de referință de către Banca Centrală Europeană (BCE) pentru a combate inflația încep să aibă efect asupra activității, făcând să scadă cererea.

Rezultat: după mai multe luni de creștere, producția din industria prelucrătoare, centrală în modelul economic german, a reînceput să scadă în martie, scăzând cu 3,4% pe an.

Comenzile industriale au scăzut mult în martie, cu 10,7%, ceva nemaivăzut de la pandemie. Și exporturile, esențiale pentru acest sector, au scăzut mult, cu 5,2%.

În ciuda acestei încetiniri, guvernul german se așteaptă la o relansare progresivă a activității în cursul anului, cu o creștere de 0,4% în 2023.

Sursa: RADOR