Germania rămâne implicată în proiectul Nord Stream 2, dezvoltat de Gazprom, deși gazoductul a fost criticat inclusiv de președintele american Donald Trump.

Proiectul de construire a gazoductului Nord Stream-2, care ar putea aduce gaz direct din Rusia pe sub Marea Baltică, nu va face Germania dependentă de Rusia din punct de vedere energetic, a declarat vineri cancelarul german Angela Merkel în cadrul unei întâlniri cu studenți de la universitatea din capitala Georgiei, Tbilisi.

Angela Merkel a reafirmat că Berlinul dorește să se asigure că Rusia va continua să livreze gaze naturale via Ucraina și după finalizarea gazoductului Nord Stream-2, relatează Agerpres.

Germania încearcă să mențină relații bune cu Moscova, chiar și în condițiile în care Uniunea Europeană a impus sancțiuni Rusiei, după invazia din Ucraina și anexarea Crimeei. Industria germană are nevoie de resurse energetice mult peste capacitatea de producție a economiei interne, iar puternica economie este susținută de importuri de resurse și exporturi masive.

Dar proiectul Nord Stream 2 a fost criticat inclusiv de Donald Trump, care a susținut că Germania este dependentă de resursele livrate de Rusia. „Protejăm Germania, protejăm Franța, protejăm toate aceste țări. Și apoi numeroase țări încheie acorduri pentru gazoducte cu Rusia, varsă miliarde de dolari în cuferele Rusiei (...) Este foarte nepotrivit”, spunea Trump la summitul NATO de la Bruxelles.

Rușii au respins acuzațiile. „Cât privește dependența Germaniei ca un cumpărător major de gaze (rusești, n.red.) - nu putem fi de acord cu asta, pentru că astfel de livrări de gaze nu duce la dependența unei țări de alta, însă completează dependența mutuală”, a spus Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, în luna iulie.

În același timp, Uniunea Europeană a agreat majorarea achizițiilor de gaz natural lichefiat din SUA, după o discuție a lui Trump cu Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene.

Merkel și președintele rus Vladimir Putin au stabilit, la sfârșitul săptămânii trecute, ca proiectul Nord Stream 2 să continue. Conducta ar trebui finalizată la finele anului viitor.