Berlinul va adopta o serie de măsuri fiscale în valoare de 10 miliarde de euro în 2023 pentru a atenua creșterea prețurilor.

Foarte hotărât să pună stavilă foarte puternicei inflații care subminează puterea de cumpărare a germanilor, ministrul de finanțe, Christian Lindner, a anunțat miercuri că Berlinul va adopta o serie de măsuri fiscale în valoare de 10 miliarde de euro în 2023 pentru a atenua creșterea prețurilor, relatează La Tribune.

Inflația a atins 7,5% pe an în iulie, în scădere față de iunie, dar se situează tot la un nivel foarte ridicat din cauza războiului din Ucraina. 

Adaptarea baremului impozitului

În detaliu, Lindner prevede certe creșteri ale valorii alocațiilor familiale, dar și operarea unei adaptări a baremului impozitului pe venit, respectiv prin ridicarea pragului de la care se va aplica procentul maxim de impozitare pe venit, de 42%.

Subliniind că guvernul este "obligat să acționeze" în fața creșterii prețurilor, în special la energie, ministrul a precizat că unele dintre măsuri vor fi destinate și să compenseze "efectul multiplicator".

Acest mecanism îi penalizează pe toți cei care au beneficiat de o creștere salarială, tocmai pentru a compensa inflația, ei se găsesc în situația de a trebui să plătească un supliment de impozit, ceea ce scade sau anulează efectul dorit de redresare a puterii de cumpărare.

Și nu e un fenomen de nișă: dacă nu se face nimic, circa 48 de milioane de persoane vor avea o creștere de impozit începând din ianuarie 2023 din cauza acestui fenomen, a arătat Lindner. 

Nu este momentul să crești impozitele

În opinia ministrului din guvernul de coaliție al lui Olaf Scholz care se îngrijorează de scumpirea vieții zilnice a concetățenilor săi, în special prin "creșterea prețului gazului, energiei și produselor alimentare", nu este momemtul să crești impozitele.

"Pentru stat, beneficiar (al unei creșteri a încasărilor fiscale) în momentul în care viața zilnică a devenit mai scumpă (...) nu e drept și este și periculos pentru economie", a recunoscut el într-o conferință de presă.

"Perspectivele economice ale țării noastre au devenit și ele mai fragile și pronosticurile de creștere economică trebuie revăzute în scădere", a adăugat el. 

Măsurile precedente nu și-au arătat încă eficacitatea 

Guvernul a adoptat deja măsuri în valoare totală de 30 de miliarde de euro pentru a susține puterea de cumpărare, în special măsuri temporare pentru a ușura factura energetică a gospodăriilor, ca o "scădere la pompă" și un "tichet de 9 euro" pe lună valabil în tot transportul public în afara liniilor de mare viteză până la sfârșitul lui augst.

Dar toamna și iarna se anunță redutabile în principala economie europeană din cauza crizei enegetice "care încă urmează să vină pentru economie", potrivit ministrului economiei, Robert Habeck, care prevede "o iarnă dificilă". În această toamnă, creșterea prețurilor energiei se va repercuta asupra consumatorului final. Germanii vor vedea factura lor de încălzire și de electricitate crescând în toamnă, cu decizia guvernului de a permite repercusiunea creșterii prețurilor energiei asupra consumatorului final.

Berlinul se așteaptă la o creștere de 2,2% din Produsul Intern Brut (PIB) german în acest an, dar Bundesbank, banca centrală, se arată mai prudentă, cu o estimare de 1,9%.

Creșterea a rămas nulă în trimestrul al doilea, trasă în jos de accelerarea inflației din cauza războiului din Ucraina. Este una din cele mai jalnice performanțe ale zonei euro din aprilie până la sfârșitul lui iunie.

Acest conflict sângeros, început pe 24 februarie cu invazia trupelor ruse, a pus capăt creșterii activității economice pornite în urmă cu un an, după recesiunea istorică provocată de restricțiile legate de pandemia de Covid-19.

Sursa: RADOR