Germanii ar trebui să înceapă să economisească energie pentru a deveni mai independenți de combustibilii fosili din Rusia, a declarat ministrul economiei Robert Habeck. Cea mai mare țară din Europa caută modalități de a reduce dependența de Moscova.

Pe măsură ce numărul deceselor în rândul civililor continuă să crească pe fondul invaziei Ucrainei de către Rusia, presiunile sunt în creștere pentru ca Germania să renunțe la gaze și petrol, deoarece veniturile oferă Moscovei fonduri pentru a purta războiul din Ucraina.

Habeck spune că Germania ar putea deveni mai puțin dependentă dacă cetățenii reduc consumul de energie, sugerându-le să folosească trenul sau bicicleta în loc de mașina personală ori de câte ori este posibil.

„Îi rog pe toți să contribuie la economisirea energiei chiar acum”, a declarat Habeck într-un interviu pentru Funke Media Group, relatează EURACTIV.com.

În condițiile în care coaliția guvernamentală de la Berlin e reticentă să recurgă la măsuri obligatorii de economisire a energiei, cum ar fi limitarea vitezei pe autostradă, ca răspuns la războiul din Ucraina, Habeck a recurs la astfel de apeluri către populație.

„Fiecare kilometru neparcurs este o contribuție la facilitarea scăpării de aprovizionarea cu energie a Rusiei. De asemenea, protejăm clima”, a adăugat el.

Habeck a mai spus că este posibilă reducerea cu 10% a consumului individual de energie, adăugând că angajatorii ar putea contribui oferind angajaților opțiunea de a lucra de acasă.

„Acolo unde este posibil, se poate lucra de acasă una sau două zile pe săptămână – inițial pe bază de voluntariat”, a spus el.

Apelurile lui Habeck către populație de a face economie de gaze vin după ce declarații similare au fost făcute de șeful Agenției Federale de Rețea (autoritatea de reglementare care supraveghează infrastructura energetică a Germaniei), care a devenit recent administrator al Gazprom Germania în urma naționalizării acesteia.

„Din punct de vedere al nivelurilor de stocare, trebuie să spun clar: toată lumea este chemată să contribuie la economisirea gazelor. De astăzi”, a declarat Klaus Müller, șeful Agenției Federale de Rețea, într-un interviu pentru ntv.

Nivelul de stocare a gazelor din Germania e de aproximativ 29%, un nivel relativ scăzut pentru această perioadă a anului. În mod normal, depozitele se umplu cu gaz rusesc ieftin în timpul verii, în timp ce cererea este mai scăzută.

Experții au avertizat guvernul german să asigure niveluri ridicate de stocare a gazelor pentru a fi mai puțin sensibile la amenințările rusești iarna viitoare. În martie, guvernul a promulgat o lege care prevede ca depozitele de gaz să fie pline în proporție de 90% înainte de iarnă.

Fără gaze suficiente în depozite și o reducere bruscă a importurilor din Rusia, Habeck s-ar afla în fața unor decizii greu de luat. Conform planului german de securitate a aprovizionării cu gaze, gospodăriile și instituțiile speciale, cum ar fi școlile și spitalele, sunt protejate de reducerile de gaze.

În schimb, industria ar fi în pericol, dar nimeni nu poate spune ce sectoare industriale ar pierde accesul la gaze.

„O situație cu blocaje în aprovizionare și închiderea fabricilor industriale este un coșmar al politicii economice. Nu poți face nimic bine, doar mai puțin greșit”, a spus Habeck pentru Funke.