Reforma companiilor de stat începe cu o nouă structură guvernamentală, care va superviza toate firmele în care statul este acționar, a spus joi ministrul investițiilor și proiectelor europene, Cristian Ghinea.

Ministrul a prezentat și reformele pe care guvernul s-a angajat să le facă în interiorul Planului Național de Redresare și Reziliență. 

„PNRR este un instrument de reformă, pentru asta a fost inventat. Fără reforme substanțiale nu va trece acest plan. Vorbim de reforma pensiilor și aici avem clar un deadline de a trimite legea în Parlament anul acesta și niște elemente care presupun o indexare a pensiilor clară, bazată pe obiective statistice, nu pe decizii din pix și decizii politice. România se anagajează să aibă o politică sustenabilă matură referitoare la pensii. De asemenea, reducerea pensiilor speciale în limitele pe care le permite Curtea Constituțională. O reformă a companiilor de stat. Vom avea un proces de audit la toate companiile de stat și vom elimina din lege acele excepții băgate de PSD-ALDE în ani anteriori”, a spus Ghinea joi, după ședința de guvern.

„Toate companiile de stat din România trebuie să treacă printr-un proces de audit, de profesionalizare. Vor fi supravegheate de un departament special de la SGG (Secretariatul General al Guvernului - n.r.) care va face politica statului român în ce privește companiile de stat. Vom crea o entitate la SGG care va avea indicatori de performanță pentru toate companiile de stat și avea avea un plan de reformă și legare a salariilor din conducerea conducerea companiilor de stat de obiective de performanță. Trebuie să facem din companiile de stat o resursă de a aduce bani la bugetul de stat, nu o sursă de a se scurge bogăție din averea publică”, a mai spus ministrul, potrivit Agerpres.

Ghinea a mai spus că sporurile vor fi limitate prin modificările aduse legii salarizării în sectorul public.

„Legea salarizării în administrația publică: vom avea sporuri foarte limitate și legate de obiective. Nu vom mai crește anvelopa bugetară a salariilor de stat. Banca Națională de Dezvoltare - avem un calendar foarte clar de creare și de autorizare a acestei bănci și de preluare din entitățile care deja există a unor bucăți. Mă refer la Fondul de Contragarantare, la Eximbank, la Fondul de Garantare pentru IMM-uri, acele activități ale acestor entități care sunt compatibile cu Banca Națională de Dezvoltare. Acest calendar a fost clarificat. Pe partea de administrație publică avem un sistem național de examinare a funcționarilor publici, pe modelul existent al Comisiei Europene. Adică, dai un examen ca să intri în Corpul funcționarilor publici și de acolo ești distribuit la instituția care are nevoie de tine. Este o revoluție clară, adevărată, în administrația publică pe care am clarificat-o cum împreună cu Comisia Europeană, cu un calendar de implementare”, a declarat Cristian Ghinea.

Ministrul a punctat și alte obiective incluse în PNRR, precum reducerea emisiilor din transport, reforma din Justiție, venitul minim de incluziune sau îmbunătățirea gradului de guvernanță locală.

În domeniul infrastructurii, PNRR va promova un transport fără emisii de carbon, care ar prevede introducerea principiilor taxării verzi, un nou sistem de taxare pentru drumuri, promovarea transportului cu emisii zero, a precizat ministrul.

Pe partea de energie regenerabilă, guvernul susține promovarea eliminării treptate a cărbunelui din mixul energetic și creșterea contribuției din energii regenerabile, sprijin pentru producția de hidrogen și baterii și o reformă a pieței de energie electrică, potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.