Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, și președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Dragoș Vlad, au prezentat joi aplicația Ghișeul.ro.

Noua aplicație este disponibilă atât pe telefoanele cu sistem de operare Android, cât și pe cele cu iOS (iPhone). Aplicația, potrivit ministrului, este rezultatul unui parteneriat încheiat de ADR și Mastercard, fiind dezvoltată de Tremend, subcontractor al Mastercard, cu sprijinul echipei ADR, APERO și IndecoSoft. Din punct de vedere al securității, aplicația a fost testată de SRI, prin Cyberint.

Prin aplicația mobilă Ghișeul.ro pot fi plătite rapid și sigur peste 400 de tipuri de servicii publice, taxe si impozite, dar și amenzi, furnizate de peste 1.300 de instituții și autorități, iar comisioanele tranzațiilor sunt de zero lei. De asemenea, între 1 ianuarie și 31 martie, poți obține o reducere de până la 10% la plata impozitelor dacă le plătești online.

În perioada următoare, prin aplicație se va putea plăti rovinieta și se va putea descărca și cazierul judiciar. În primă fază, de la 1 februarie, cazierul se va putea descărca doar de pe site-ul www.ghiseul.ro.

Potrivit ministrului Digitalizării, platforma Ghișeul.ro are 1,5 milioane de utilizatori, iar rata de creștere a acestora a fost în 2022 de peste 350.000. De la 1 ianuarie 2023, peste 65.000 de conturi noi au fost făcute, adică o medie de aproximativ 3.000 pe zi.

Numărul total de tranzacții realizat prin intermediul platformei este de 9 milioane de plăți, în 2022 fiind procesate peste 3,7 milioane de tranzacții. În anul 2023, platforma Ghișeul.ro nu mai este folosită doar pentru impozitele anuale, 30% dintre utilizatori apelând și la alte servicii, interacționând mai mult cu platforma.

„Suntem convinși că prin punerea la dispoziția românilor a aplicației ghișeul.ro, toate aceste cifre se vor îmbunătăți semnificativ, iar creșterea numărului de utilizatori va fi și mai mare în perioada următoare. Aplicația Ghișeul.ro este rezultatul unui efort de mai bine de un an, fiind efectuate peste 650 de teste de utilizatori sau de securitate cibernetică. Vreau să mulțumesc în special Autorității pentru Digitalizarea României, domnului președinte Dragoș-Cristian Vlad și domnului vicepreședinte Dragoș Tohănean și partenerilor privați deoarece Ghișeul.ro este unul dintre puținele exemple de parteneriat public-privat de succes din România. Vorbim despre o platformă dezvoltată de un partener privat pe o infrastructură pusă la dispoziție de o instituție a statului român, în beneficiul cetățenilor”, a spus ministrul Sebastian Burduja.

„Astăzi venim cu o facilitate cerută de cetățeni, de a avea o aplicație mobilă ca urmare a evoluțiilor tehnologice, respectiv ca o necesitate. Digitalizarea poate simplifica viața românilor și poate aduce încredere în relația cu instituțiile publice. Vom aduce Ghișeul.ro mai aproape de cetățean, fapt care va face ca serviciile publice să fie și mai accesibile. Scopul nostru este să transformăm Ghișeul.ro, din platforma gateway a interacțiunii online cu statul, într-un marketplace al plăților pentru toate serviciilor publice. Avem deja aproape 400 de plăți disponibile în platformă și lucrăm constant pentru interconectare cât mai multor instituții și servicii, de la nivel local și central”, a adăugat Dragoș Vlad.

Link-urile către aplicații sunt:

iOS: https://apps.apple.com/us/app/ghiseul ro/id6444286475

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=ro.ghiseul.mobile