Comisia a transmis gigantului american o comunicare privind obiecțiunile referitoare la sistemul de operare și aplicațiile sistemului de operare Android.

Comisia Europeană a informat Google cu privire la opinia sa preliminară potrivit căreia compania, cu încălcarea normelor antitrust ale UE, a abuzat de poziția sa dominantă, impunând restricții producătorilor de dispozitive Android și operatorilor de rețele de telefonie mobilă, a spus executivul UE într-un comunicat de presă. 

Comisia consideră că Google a pus în aplicare o strategie privind dispozitivele mobile pentru a-și menține și consolida poziția dominantă în domeniul căutării generale pe internet.

În primul rând, practicile respective au condus la preinstalarea Google Search și setarea acestuia ca serviciu de căutare implicit sau exclusiv pe majoritatea dispozitivelor Android vândute în Europa. În al doilea rând, practicile în cauză par să elimine posibilitatea ca motoarele de căutare rivale să pătrundă pe piață prin intermediul browserelor mobile și al sistemelor de operare concurente. În plus, aceste practici par să aducă totodată prejudicii consumatorilor prin îngrădirea concurenței și prin restricționarea inovării în cadrul mai larg al spațiului mobil.

Preocupările Comisiei sunt prezentate într-o comunicare privind obiecțiunile adresată Google și societății sale mamă, Alphabet. Transmiterea unei comunicări privind obiecțiunile nu aduce atingere rezultatului investigației. 

Comisarul Margrethe Vestager, care se ocupă de politica în domeniul concurenței, a declarat: „Un sector competitiv al internetului mobil este din ce în ce mai important pentru consumatorii și întreprinderile din Europa. Pe baza investigației desfășurate până în prezent, considerăm că prin comportamentul societății Google li se refuză consumatorilor accesul la o gamă mai largă de servicii și aplicații mobile și se creează obstacole în calea inovării de către alți actori, încălcându-se normele antitrust ale UE. Aceste norme se aplică tuturor întreprinderilor care își desfășoară activitatea în Europa. Google are acum posibilitatea să răspundă la preocupările Comisiei.” 

Telefoanele inteligente și tabletele reprezintă mai mult de jumătate din traficul pe internet la nivel mondial și se preconizează că vor avea o pondere și mai mare în viitor. Aproximativ 80 la sută dintre dispozitivele mobile inteligente din Europa și din lume utilizează sistemul de operare mobil Android, dezvoltat de Google. Google acordă licențe pentru utilizarea sistemului său de operare mobil Android producătorilor terți de dispozitive mobile. 

În aprilie 2015, Comisia a inițiat o procedură referitoare la comportamentul Google în ceea ce privește sistemul de operare și aplicațiile Android. În acest stadiu, Comisia consideră că Google deține o poziție dominantă pe piețele serviciilor de căutare generală pe internet, ale sistemelor de operare destinate dispozitivelor mobile inteligente pentru care trebuie să se obțină o licență și ale magazinelor de aplicații pentru sistemul de operare mobil Android.

În general, Google deține cote de peste 90 % pe fiecare dintre aceste piețe din Spațiul Economic European (SEE). 

În comunicarea privind obiecțiunile prezentată astăzi, Comisia susține că Google a încălcat normele antitrust ale UE:

  • obligând producătorii să preinstaleze Google Search și browserul Chrome aparținând Google și obligându-i să seteze ca implicit serviciul de căutare Google Search pe dispozitivele lor, ca o condiție pentru acordarea licențelor pentru anumite aplicații aflate în proprietatea Google;
  • împiedicând producătorii să vândă dispozitive mobile inteligente care funcționează cu sisteme de operare concurente bazate pe codul sursă deschis Android;
  • oferind stimulente financiare producătorilor și operatorilor de rețele de telefonie mobilă cu condiția să preinstaleze în exclusivitate Google Search pe dispozitivele lor.