Grecia dă amenzi mari multinaționalelor pe fondul nemulțumirii publice privind creșterea prețurilor
Guvernul conservator grec a amendat două multinaționale cu două milioane de euro pentru marje de profit neloiale și excesive, pe fondul furiei publice față de creșterea prețurilor la bunuri esențiale.
Această nemulțumire tot mai mare a populțaiei are un impact politic puternic asupra partidului de guvernământ Noua Democrație (PPE), notează EURACTV.
În urma unor inspecții, guvernul de la Atena a decis să aplice amendeze cu câte un milion de euro Procter & Gamble Greece Limited și Elais Unilever Hellas SA.
Ministrul Dezvoltării, Konstantinos Skrekas, a comentat: "Nimeni nu este mai presus de lege".
"Confruntarea cu inflația, și mai ales cu inflația lăcomiei, este în primul rând o chestiune de responsabilitate socială, dar și de asigurare a coeziunii societății. Verificările vor continua, iar amenzile vor fi date fără ezitare", a precizat el.
Companiile pun la îndoială metodologia folosită pentru calcularea amenzii, spunând că nu au fost luați în considerare parametrii cheie ai funcționării pieței de retail și standardele contabile.
Presa locală scrie că autoritățile elene investighează mai multe companii și noi amenzi sunt așteptate până la sfârșitul săptămânii.
Pe lângă inspecții, guvernul a oferit așa-numitul "Market Pass", un voucher care îi ajută pe unii cetățeni să-și acopere o parte din costul achizițiilor alimentare.
Măsura a atras criticile partidelor de opoziție, care au calificat-o ca fiind prea blândă și superficială, considerând că gvernul nu a abordat problema principală a practicilor neloiale privind obținerea profitului de către unele multinaționale.
Între timp, creșterea prețurilor provoacă bătăi de cap guvernului.
Potrivit unui sondaj realizat de Alco și publicat luni de postul Alpha TV, 46% dintre respondenți au declarat că măsurile guvernului nu ajută "deloc", în timp ce 33% consideră că măsurile au un impact pozitiv mic.
Feta este mai scumpă decât în străinătate
Guvernul a spus până acum că inflația "a fost importată din străinătate"; cu toate acestea, creșterea bruscă a prețurilor mărfurilor locale pune sub semnul întrebării această versiune.
Documento scrie că feta - brânza tradițională grecească - este vândută la un preț cu 36% mai mare decât în Berlin.
Publicația mai scrie că prețul feta în Atena începe de la 10 euro pe kilogram și ajunge la 17 euro cu un preț mediu de 13,5 euro.
În Berlin, prețul acestei specialități variază de la 4,99 euro la 12,29 euro pe kilogram, cu un preț mediu de 8,64 euro.
În Belgia, prețul mediu este de 12,95 euro pe kilogram, în timp ce în Spania e de 13,52 euro.
Documento subliniază faptul că prețurile practicate în Atena ridică îngrijorări, având în vedere că costurile de transport sunt mult mai mici în Grecia.
La fel de îngrijorătoare este și situația uleiului grecesc de măsline, al cărui preț a crescut vertiginos în ultimele luni.
Mai mult, au fost semnalate numeroase cazuri de "furt", fapt ce a determinat supermarketurile să protejeze sticlele cu sisteme antifurt.
Comentarii