Este de așteptat ca Grecia să-și facă puternic intrarea pe piața europeană a PPA-urilor (power purchasing agreements) în acest an, alături de Irlanda și România, potrivit companiei Enerdatics, scrie publicația elenă Energy Mag.

În această direcție este de așteptat să contribuie și proiectele de surse regenerabile – în principal parcuri fotovoltaice cu o capacitate de 2,7 GW – care vor primi condițiile finale de racordare cu prioritate absolută deoarece au încheiat contracte PPA cu consumatori industriali, după cum a precizat ieri ministrul grec al energiei, Theodoros Skylakakis.

Potrivit analizei companiei de consultanță, elementul comun al acestor trei țări este faptul că înregistrează prețuri mari pe piața angro de energie - care se situează aproape sau chiar depășesc nivelul de 100 de euro/MWh. Irlanda din cauza interconexiunii limitate cu sistemul de pe continent, iar Grecia și România din cauza factorilor cunoscuți, ce au fost descriși și în scrisoarea trimisă săptămâna trecută de premierul grec Kyriakos Mitsotakis către Ursula von der Leyen. O astfel de situație determină firmele să încerce să facă „hedging” pe termen lung pentru a gestiona volatilitatea prețurilor. Această tendință a dus la o orientare puternică către PPA-uri, întrucât dezvoltatorii preferă această cale către piață în locul procedurilor concurențiale, pe care Ministerul Energiei din Grecia intenționează oricum să le limiteze. „Pe măsură ce jucătorii interni și internaționali își accelerează expansiunea pe piața surselor regenerabile, preconizând (încă...) venituri potențial mari, se estimează că aceste trei piețe vor juca un rol semnificativ în modelarea industriei europene a PPA-urilor în următorii ani”, arată compania Enerdatics în studiul său.

Compania anticipează că vor fi încheiate PPA-uri corporative în acest an care vor „asigura” 10 GW de energie verde, protagoniștii fiind Germania și Spania. „Activitatea din Germania este determinată de cererea crescută de PPA din partea industriilor, în ciuda unei scăderi a prețurilor angro, care este considerată conjuncturală. În același timp, în Spania, primul cuvânt îl au companiile de înaltă tehnologie, în condițiile în care jucători precum Amazon și Google planifică investiții de ordinul a 20 de miliarde de euro pentru Data Centers”.

În acest context, nu este surprinzător faptul că există o competiție între companiile industriale și grupurile de înaltă tehnologie pentru a semna PPA-uri pe termen cât mai lung. Ambele sectoare au semnat aproximativ PPA-uri de 3GW de la începutul anului în diferite țări ale Uniunii Europene, companiile acordând prioritate contractelor pe 10-15 ani pentru a obține o perspectivă asupra prețurilor la energie și pentru a accelera obținerea neutralității față de carbon.

În Grecia, pe lângă activarea PPA-urilor verzi ale companiilor industriale care au obținut un spațiu preferențial pentru energia electrică (prin decizia ministerială publicată în Monitorul Oficial cu câteva zile înainte), un nou impuls în acest domeniu este de așteptat să fie dat și de funcționarea platformei aferente pe Bursa de Energie, care ar urma să înceapă până la sfârșitul acestui an. În același timp, jucătorii autohtoni iau în considerare și alternativa PPA-urilor „virtuale” transfrontaliere, care sunt acorduri „virtuale” transfrontaliere pentru cumpărarea și vânzarea de energie electrică verde.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA