Secretarul general al ONU prevede o "iarnă a nemulțumirii globale" în fața crizelor globale, la o Adunare Generală a Națiunilor Unite desfășurată sub tensiunea războiului din Ucraina, scrie cotidianul Diário de Notícias.

După doi ani de adunări generale desfășurate prin videoconferință pentru ca șefii de stat sau de guvern să țină discursuri din cauza pandemiei, revenirea generalizată la sediul Națiunilor Unite de la New York a fost marcată de discursul secretarului general. Un avertisment adresat liderilor și diplomaților cu privire la "cascada de crize" și la efectele lor care vor culmina în curând cu o "iarnă a nemulțumirii globale", într-o adaptare a primei fraze a lui Richard al III-lea, de William Shakespeare.

Ca urmare a absenței liderilor Rusiei și Chinei, așa-numitele zile de dezbatere ale celei de-a 77-a Adunări Generale a Națiunilor Unite au început cu un mesaj al lui António Guterres, care a început prin a spune că "lumea se confruntă cu mari dificultăți", pentru ca imediat după aceea să dea exemplu pozitiv al acordurilor semnate în urmă cu două luni la Istanbul între autoritățile de la Kiev și de la Moscova cu guvernul turc și cu Națiunile Unite, pentru a garanta deblocarea cerealelor ucrainene din porturile lor, precum și a îngrășămintelor rusești.

"Această navă este un simbol a ceea ce putem realiza atunci când lucrăm împreună", a afirmat Guterres în momentul în care a vorbit despre Brave Commander, prima navă care a navigat sub pavilionul ONU, care a transportat 23.000 de tone de cereale în Etiopia și în Yemen. "Fiecare navă transportă, de asemenea, una dintre cele mai rare mărfuridin momentul de față: speranța".

Dar speranța a fost un sentiment care trebuie să fi dispărut în rândul celor care au continuat să-l asculte pe liderul portughez, când acesta a spus că "dacă piața îngrășămintelor nu se stabilizează anul viitor, problema poate fi distribuirea hranei", făcând apel la "îndepărtarea obstacolelor din calea exportului de îngrășăminte rusești" și a ingredientelor acestora, în ciuda faptului că a menționat că niciunul dintre aceste produse nu este supus sancțiunilor economice occidentale.

Cu câteva ore mai devreme, Vladimir Putin tocmai acuza Europa că blochează 300.000 de tone de îngrășăminte. "Culmea cinismului este că până și oferta noastră de a transfera gratuit 300.000 de tone de îngrășăminte rusești blocate în porturile europene din cauza sancțiunilor către țările care au nevoie de ele rămâne fără răspuns", a afirmat acesta.

"Să nu ne facem iluzii, suntem pe o mare agitată", a continuat Guterres. "O iarnă de nemulțumire globală se află la orizont. Criza scumpirii costului vieții se agravează. Încrederea se prăbușește, inegalitățile cresc vertiginos, planeta noastră este în flăcări. Oamenii suferă - cei mai vulnerabili suferind cel mai mult. Carta Națiunilor Unite și idealurile pe care le reprezintă sunt amenințate. Avem datoria de a acționa. Și totuși, suntem prinși într-o disfuncționalitate globală colosală".

Pe lângă un tablou descurajator, António Guterres a sugerat redistribuirea profiturilor companiilor legate de combustibilii fosili pentru a ajuta la scăderea prețurilor la alimente și pentru a compensa daunele provocate de schimbările climatice.

Sursa: RADOR