Recenta criză a băncilor Credit Suisse și SVB reprezintă ''un semnal de alarmă'' pentru autoritățile europene de supraveghere și felul în care acestea gestionează crizele, a afirmat guvernatorul Băncii Italiei, Ignazio Visco.

Într-o audiere la Comisia de finanțe a Camerei, el a cerut încă o dată crearea în Europa a unui instrument pentru gestionarea rapidă a crizelor din instituțiile mijlocii și mici, în așa fel încât să se evite ''problemele care se acumulează în timp'', relatează agenția Ansa.

Visco a subliniat că în acțiunile autorităților americane și elvețiene ''punctul fundamental a fost evitarea unei ieșiri dezordonate de pe piață și a unei perturbări care, în lanț, ar fi putut compromite întregul sistem''.

"Supravegherea a avut unele defecte, dar s-au luat decizii rapide, mai ales în SUA'' și ''cred că dacă noi în Europa am avea o criză'' în cazul ''băncilor mici și mijlocii, nu am avea un instrument de intervenție imediată'', așa cum ''spun eu de ani de zile''.

Capitalul Băncii Italiei (echivalent cu 7,5 miliarde) ''este deținut acum de 173 de participanți, inclusiv bănci, companii de asigurări, instituții și instituții de asigurări sociale, fundații bancare și fonduri de pensii'', cu ''o limită a dreptului de proprietate individual al acțiunilor ( majorat la 5% din capital), dincolo de care sunt excluse dreptul la dividende și dreptul de vot''.

Visco consideră că, ''structura permite băncii să-și exercite funcțiile în deplină conformitate cu principiile independenței instituționale, funcționale și personale''.

Sursa: RADOR