Guvernul PSD-ALDE a aprobat bugetul pentru anul 2016, în pofida obiecțiilor exprimate de președintele Klaus Iohannis și avertismentelor privind supraevaluarea veniturilor bugetare și a creșterii economice.

„Bugetul pentru acest an asigură finanțarea măsurilor asumate în Programul de Guvernare privind majorarea pensiilor, salariilor din sistemul public și a altor beneficii sociale și susținerea politicilor de stimulare economică”, a transmis Guvernul într-un comunicat.

Potrivit proiectului de buget, ce va fi dezbătut în următoarele zile de Parlament, economia românească ar urma să crească cu 5,2% în 2017, mult peste cele mai optimiste estimări ale analiștilor, care preconizează un avans al produsului intern brut de 3,5%-4%.

PIB este estimat la 815,2 miliarde de lei, în timp ce veniturile bugetare sunt proiectate la 254,7 miliarde de lei, adică 31,2% din PIB. În 2016, ponderea veniturilor în PIB a fost de 29,5% din PIB, cea mai mică din ultimul deceniu, pe fondul scăderilor de taxe intrate în vigoare la începutul anului. O nouă serie de reduceri de impozite și eliminări de taxe se aplică din acest an, dar, totuși, Guvernul estimează o îmbunătățire a colectării.

Consiliul Fiscal a avertizat deja că proiectul de buget ar putea supraevalua veniturile, în paralel cu o subevaluare a cheltuielilor, care sunt stabilite în proiectul de buget la 278,8 miliarde de lei, adică 34,2% din PIB.

Deficitul bugetar (cash) este estimat la 2,96% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,98% din PIB, cu încadrare în ținta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht, spune Executivul. Datoria guvernamentală, calculată conform metodologiei UE, este estimată la 37,7% din PIB, la un nivel sustenabil de sub 40% din PIB, se arată în comunicatul Guvernului.