Guvernul a adoptat marți o nouă schemă de compensare a facturilor la electricitate și gaze naturale, care se va aplica de la 1 februarie.

Ordonanța de urgență precizează că noile discounturi se vor aplica de la 1 februarie, urmând ca guvernul să decidă ce măsuri vor fi luate începând din 1 aprilie.

„Aprobăm în ședința de guvern de astăzi un nou set de măsuri care să vină în sprijinul cetățenilor și al economiei, astfel încât să putem contribui la păstrarea locurilor de muncă și la desfășurarea activităților economice în condiții de competitivitate. Astfel, pentru energie, nimeni nu va plăti mai mult de 0,8 bani pe kilowatt/oră energie electrică și 0,31 bani pentru kilowatt/oră la gaze naturale, indiferent de consum”, a precizat premierul Nicolae Ciucă la începutul ședinței.

Ministrul energiei Virgil Popescu a negat marți dimineață că Guvernul ar fi avut de gând să implementeze retroactiv noua schemă, de la 1 noiembrie 2021.

„Nu vrem să avem riscuri de neconstituționalitate și nicio lege nu acționează retroactiv, de aceea nu se poate aplica retroactiv, ci de la termenul clar de 1 februarie. Vom discuta în coaliție în perioada imediat următoare și vom gândi ce vom face de la 1 aprilie. Avem mai multe scenarii”, a spus Popescu, în cadrul conferinței „Criza energetică - soluții la problemele momentului”, organizate de DC News.

Ministrul a precizat că impactul bugetar al acestei scheme este de 3 miliarde de lei, bani care există în bugetul de stat.

Dar furnizorii de energie nu au primit până acum niciun ban de la stat pentru compensarea facturilor aferente lunilor noiembrie și decembrie, a spus Dana Dărăban, director executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), în cadrul aceleiași conferințe.

Furnizorii practic finanțează schema aflată deja în vigoare, dar acest lucru pune probleme de natură financiară companiilor, în timp ce ministrul s-a apărat spunând că unele companii nu au întocmit adecvat facturile remise clienților.

„Avem banii în buget. Pe măsură ce solicitările de plată vor veni... Nimeni nu-și dorește să blocheze sistemul energetic național și partea de furnizare, dar ne dorim de partea cealaltă a mesei, a furnizorilor, să întocmească facturile corespunzător, în așa fel încât să existe și confortul din partea salariaților Ministerului Energiei că certifică niște plăți în baza unor facturi emise corect”, a spus Popescu.

În replică, Dărăban a arătat că decontarea trebuie făcută independent de situațiile punctuale.

„Nu poți să spui că, pentru o factură care nici nu știi la care dintre furnizori nu este corectă, tu oprești decontările pentru toată zona de furnizare”, a precizat ea.

Însă, principala problemă,  a avertizat analistul în domeniul energiei Dumitru Chisăliță, este că facturile la energie vor crește cu 100-120% în aprilie față de anul trecut, dacă nu se iau măsuri.

„Primul act normativ (legea privind compensarea facturilor - n.r.) a fost unul greșit. Deși au fost suficient de multe poziții exprimate cu privire la greșeli încă din momentul în care a fost scris acest act, cu toate acestea s-a mers mai departe, a fost aplicat, iar, în momentul în care rezultatele s-au văzut adică facturile primite în ianuarie, a apărut această criză, această situație, care, repet, era previzibilă și o putem găsi în diversele poziții luate încă din octombrie. A fost un act făcut prost de la început", a spus Chisăliță, potrivit Agerpres.

Autoritățile, în loc să recunoască că a fost o lege prost făcută, au venit cu tot felul de elemente de ascundere a acestui fapt, a continuat el.

„Că facturile au fost greșite, că furnizorii au făcut, că n-au făcut... Deci s-a continuat din păcate în minciună. Ca să rezolvăm o problemă, trebuie în primul rând trebuie să ieșim din zona minciună, pentru că altfel n-o să distingem niciodată adevărul de minciună", a mai spus Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), în cadrul conferinței organizate de DC News.

Chisăliță nu se așteaptă ca noua ordonanță să reducă facturile cu sume importante, iar oamenii tot vor trebui să plătească sume mari.

„În ceea ce privește proiectul de OUG privind compensarea facturilor, pe zona de gaze efectele nu vor fi semnificative, pentru că, atunci când vor veni facturile din februarie în luna martie, adică la sfârșitul iernii, consumatorii vor plăti mai mult decât anul trecut, vor plăti sume importante de bani. Atunci nu poți să mai dai vina pe furnizori, pe ruși, pe nimeni, și consumatorii vor fi puși în fața faptului împlinit și nu vor putea decât să achite acele facturi”, a precizat Chisăliță.

El a arătat că modul în care au fost făcute actele normative a permis unui număr mic de consumatori să beneficieze de un ajutor real, în special la gaze, unde facturile au o pondere mai mare în bugetul oamenilor.

Chisăliță a mai spus că o bună măsură din OUG privind compensarea este sprijinul acordat consumatorilor noncasnici, ceea ce va duce la salvarea a mii de IMM-uri.

„Dacă nu se iau măsuri, din analizele noastre consumatorii se vor confrunta din aprilie cu creșteri de 100-120% din prețurile pe care le aveau anul trecut, este o certitudine spre care ne îndreptăm", a completat el.