Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență pentru acorarea unui ajutor de stat de restructurare a Complexului Energetic Oltenia (CEO).

”Continuăm procesul de restructurare al CEO, iar sumele alocate astăzi vin să confirme faptul că respectăm planul agreat cu Comisia Europeană. CEO este un pilon important al sistemului energetic din țara noastră, dar totodată trebuie să ducem la final planul de restructurare pentru a putea produce energie curată”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, citat într-un comunicat de presă.

Drept urmare, Ministerul Finanțelor va aloca sub forma de grant, la solicitarea Ministerului Energiei, suma de 664.106 mii lei, în scopul asigurării resurselor necesare acordării ajutorului de stat Societății Complexul Energetic Oltenia SA.

Suma va fi din venituri rezultate din privatizare, pentru achiziția parțială de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2020.

Plata certificatelor de CO2 este parte a Planului de restructurare și neplata acestora conduce la compromiterea planului și reforma în producerea energiei electrice precum și întregul proces de decarbonare și tranziție către neutralitatea climatică.

Cu o putere disponibilă de 3570 MW, Complexul Energetic Oltenia este principalul producător de energie din România și contribuie la asigurarea securității energetice naționale, în principal în momentele extreme de secetă prelungită sau în perioade de iarnă cu temperaturi scăzute, perioade în care aportul adus de centralele pe cărbune în structura producției a crescut până la aproape 35%.