Comisia Europeană va reevalua în primăvara lui 2020 respectarea de către România a regulilor UE privind finanțele publice, după ce datele finale privind deficitul bugetar vor fi disponibile. Guvernul estimează că acesta va fi de 4,4% din PIB.

Guvernul României a adoptat joi rectificarea bugetului pentru 2019 care prevede creșterea deficitului bugetar la 4,4% din produsul intern brut, de la ținta inițială de 2,76% din PIB. Deficitul aprobat de guvern este chiar mai mare decât cel anunțat în proiectul de rectificare chiar de Ministerul Finanțelor, ministrul Florin Cîțu explicând că au mai fost adăugate unele sume pentru plăți restante în educație și sănătate.

Mai important, deficitul astfel aprobat este cu mult peste limita maximă acceptată la nivelul UE, de 3% din PIB.

Comisia Europeană a criticat în dese rânduri evoluția bugetară a României, atenționând că guvernul nu respectă traiectoria de ajustare a deficitului agreată. De altfel, Comisia a avansat recent o nouă propunere de recomandare pe care Consiliul să o înmâneze României în baza procedurii de deviere semnificativă, care cere o ajustare de 1% din PIB a deficitului structural în 2020.

„Aceasta este a șasea oară când o recomandare în baza procedurii de deviere semnificativă este adresată României, care nu a luat măsuri în cazurile anterioare”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei.

Executivul UE este informat cu privire la recenta rectificare și ținta revizuită de deficit pentru 2019, a indicat pentru EURACTIV oficialul UE. „Așteptăm cu nerăbdare să discutăm (rectificarea) cu autoritățile române la nivel politic și tehnic”.

Este important de notat, a adăugat purtătorul de cuvânt, că ținta de deficit este exprimată în termeni cash. Guvernul României calculează deficitul bugetar în termeni cash, adică bani efectiv plătiți, în timp ce autoritățile europene utilizează standardul ESA, care include și angajamentele de plată - adică plățile angajate deja chiar dacă banii sunt virați efectiv la o altă dată, cum ar fi în cazul contractelor de înzestrare a armatei, spre exemplu.

Comisia va evalua bugetul pentru anul viitor pentru a vedea în ce măsură acesta respectă recomandarea Consiliului cu privire la ajustarea deficitului, iar datele pentru 2019 vor fi analizate când vor fi finale.

„Comisia va reevalua respectarea de către România a Pactului de Stabilitate și de Creștere în primăvara anului următor, când datele privind rezultatul bugetar în termeni de angajamente (ESA) vor fi puse la dispoziție de autoritățile române și validate de Eurostat”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Acesta a menționat că evaluarea va ține cont și de prognoza revizuită a Comisiei, care va include prevederile din bugetul pentru 2020.

Ministrul de finanțe a indicat joi seară că deficitul bugetar va intra anul viitor pe un trend descendent. Florin Cîțu a spus, la Digi24, că a discutat cu Comisia despre rezultatul din acest an și planurile pentru 2020.

„Este datoria mea să le explic (reprezentanților Comisiei despre deficite). Ceea ce s-a întâmplat acum le-am explicat și au înțeles. Nimeni nu știa magnitudinea dezastrului lăsat de PSD. Acum trebuie să arătăm pentru anul viitor progres și eu cred că o mișcare de la 4,4% (deficit) la 3,5% (din PIB - n.r.) arată clar progres și direcția în care vrea să meargă acest Guvern”, a spus Florin Cîțu.