Guvernul a prorogat unele măsuri fiscale, pentru a nu pune în pericol deficitul bugetar de anul viitor, însă nu cele dorite de Liviu Dragnea, președintele PSD.

Aceste prorogări sunt făcute pentru două luni, pentru a lăsa posibilitatea noului Executiv să implementeze bugetul pentru 2017, a spus joi ministrul finanțelor, Anca Dragu.

„Pentru că bugetul ar putea să vină deja în luna ianuarie, atunci luăm această măsură de a amâna implementarea măsurilor aferente. Practic, lăsăm posibilitatea viitorului guvern să își aplice măsurile economice și sociale așa cum le consideră de cuviință", a declarat Dragu într-o conferință la Palatul Victoria. Ministrul a spus că actele normative vizate au mai fost prorogate de la aplicare și în anii precedenți, odată cu Legea bugetului.

Astfel, se amână acordarea de premii, tichete de masa, vouchere de vacanță. aplicarea legii salarizării, care ar fi dus la înjumătățirea câștigurilor unor categorii de bugetari. Indemnizațiile acordate unor categorii de persoane (academicieni, revoluționari, artiști, persoane persecutate din motive politice și etnice), precum și salariile personalului bugetar vor rămâne la nivelul lui decembrie 2016 în perioada 1 ianuarie-28 februarie 2017.

„Nu prorogăm Codul Fiscal. Codul Fiscal se va aplica așa cum este prevăzut de la 1 ianuarie 2017”, a mai anunțat Anca Dragu.

Marți, Liviu Dragnea a zis că a discutat cu premierul Dacian Cioloș despre amânarea unor măsuri de relaxare fiscală, adăugând că ar dori ca unele prevederi din Codul Fiscal ce urmează să se aplice de anul viitor - reducerea ratei TVA cu încă un punct procentual, eliminarea taxei pentru construcțiile speciale și reducerea accizei la combustibili - să fie prorogate până când prevederi din programul de guvernare PSD în aceeași direcție ar fi implementate. După câteva bâlbe ale comunicatorilor din Guvern, Cioloș a spus că actualul Guvern nu se va atinge de Codul Fiscal.

Totuși, în ultima ședință în care are puteri depline, până la învestirea noului Parlament, guvernul Cioloș a adoptat o Ordonanță de Urgență pentru a evita un impact negativ asupra bugetului de 49 miliarde de lei, adică 6,1% din produsul intern brut estimat pentru 2017.

Pe lângă măsurile enumerate mai sus, Ordonanța amână cu un an eliminarea unor acte normative aprobate în 2013 care vizeaza supraimpozitarea companiilor din domeniul energetic, care au introdus impozite speciale pentru firmele ce dețin monopoluri în domeniul electricității și gazelor naturale, și impozitarea veniturilor suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor. Neprorogarea acestor termene în domeniul energetic și resurselor naturale ar genera o reducere a veniturilor la bugetul de stat de 975 milioane de lei, a precizat ministrul finanțelor.

Anca Dragu a mai spus că sunt prorogate și prevederile din Legea Educației potrivit cărora se alocă 6% din PIB pentru educație și 1% pentru cercetare, care sunt, de altfel, amânate an de an.

Pe de altă parte, Guvernul a majorat valoarea punctului de pensie pentru anul 2017 cu 5,25%, de la 871,7 lei la 917,5 lei. Creșterea se aplică și în cazul pensiilor militare. Pentru pilonul II de pensii, ministrul Dragu a afirmat că prorogarea se face pe două luni pentru că transferul acelor sume suplimentare de la pilonul I la pilonul II va fi prevăzut în bugetul pe 2017. Astfel în perioada 1 ianuarie- 28 februarie 2017 se menține cota de contribuție la pilonul II de pensii la nivelul anului 2016.