Guvernul a aprobat luni cea de-a treia rectificare bugetară din 2020, majorând estimarea de deficit bugetar la 9,1% din produsul intern brut.

Rectificarea este bazată pe o contracție cu 4,2% a economiei, comparativ cu o scădere de 2,8% anterior. 

„În ședința de guvern de astăzi a fost aprobată cea de-a treia rectificare pe anul 2020. Prin această rectificare, deficitul bugetar pentru anul 2020 a fost majorat la 9,1% din PIB, respectiv 96 de miliarde de lei, construit pe o contracție economică de 4,2% și un PIB nominal de 1.050 miliarde lei. Deficitul bugetului general consolidat se majorează cu 5 miliarde de lei, din care 4,2 miliarde de lei provin din diminuarea veniturilor bugetului general consolidat și 0,8 miliarde prin majorarea cheltuielilor bugetului general consolidat. Prin această rectificare se asigură finanțarea necesară în domeniul sănătății, asistenței sociale și educației”, a anunțat ministrul finanțelor, Florin Cîțu, într-un briefing de presă după ședința Executivului.

Veniturile bugetului general consolidat sunt estimate la valoarea de 337,8 miliarde de lei, respectiv 32,2% din PIB, din care 298,3 miliarde de lei (28,4% din PIB) venituri din economie și 39,5 miliarde de lei (3,8% din PIB) fonduri externe nerambursabile.

Cheltuielile sunt estimate la valoarea de 433,8 miliarde de lei, respectiv 41,3% din PIB.

Cîțu a precizat că bugetul Ministerului Sănătății a fost suplimentat cu suma de un miliard de lei la rectificare. Ministrul a precizat că au fost aprobați și banii cu care România contribuie la instrumentul financiar al UE privind refinanțarea producătorilor de vaccinuri împotriva COVID-19, astfel încât România să aibă acces la aceste vaccinuri.

„Principalele suplimentări la bugetele ministerelor: un miliard de lei pentru Ministerul Sănătății, un miliard pentru plata facturilor aferente proiectelor finanțate din Programul Național Dezvoltare Locală PNDL, 1,1 miliarde de lei subvențiile în agricultură din fonduri externe nerambursabile, 160 de milioane de lei pentru despăgubirea producătorilor agricoli din sectorul vegetal afectați de secetă și pentru sprijinul la motorina utilizată în agricultură, 179 milioane de lei la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, din care 130 de milioane de lei pentru participarea la capitalul social al operatorilor economici aflați sub autoritatea ministerului și 49 de milioane de lei pentru derularea proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020. 1,2 miliarde de lei suplimentarea fondului de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului și 567 de milioane de lei reprezentând contribuția la Bugetul UE și suplimentarea fondului instrumentului financiar pentru sprijin de urgență în vederea refinanțării producătorilor de vaccinuri SarsCov2 din portofoliul Comisiei Europene pentru a se asigura accesul României la vaccinuri", a menționat ministrul finanțelor, potrivit Agerpres.

Florin Cîțu a explicat că principalele modificări față de cifrele anunțate săptămâna trecută de Ministerul Finanțelor sunt transferul a 49 de milioane de lei către Ministerul Transporturilor și economia de 134 de milioane de lei realizată în bugetul Ministerului Finanțelor.

„S-au mai schimbat realocări de sume în interiorul ministerelor și ne-am asigurat la Ministerul Transporturilor că există banii pentru continuarea programului de investiții pe fonduri europene, cei 49 de milioane de lei. (...) De asemenea, s-au asigurat economii la Ministerul Finanțelor Publice, în special la cheltuieli de personal, de 80 de milioane de lei, realizându-se realocări în interiorul bugetului pentru asigurarea plăților despăgubirilor CEDO. Deci de la bugetul inițial al Ministerului Finanțelor Publice am realizat economii pe cheltuieli de personal de 134 de milioane de lei în urma reorganizării și modului de muncă telemuncă. (...) La Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat - o influență pozitivă de aproximativ 1,8 miliarde de lei, asigurându-se sumele pentru plata pensiilor majorate și recalculate cât și pentru plata măsurilor active aprobate pentru combaterea efectelor negative ale pandemiei de covid: șomajul tehnic, măsura de 41,5%, munca flexibilă”, a adăugat ministrul finanțelor.