Guvernul a aprobat joi o ordonanță de urgență care avizează ajutorul de restructurare acordat Complexului Energetic Oltenia, care salvează practic compania, a declarat ministrul energiei, Virgil Popescu.

„Vorbim de aprobarea ordonanței, practic, care salvează Complexul Energetic Oltenia, în starea în care dă faliment. Vorbim de punerea în practică și formalizarea deciziei de restructurare aprobate, de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană în 26 ianuarie, anul acesta, un ajutor total de stat în perioada 2021-2025 de peste 2,6 miliarde de euro”, a declarat Popescu, într-un briefing de presă susținut după ședința de guvern.

Ministrul a menționat și proiectele în valoare de circa 1,4 miliarde de euro, ce ar urma să fie finanțate din Fondul de modernizare, depuse de Complexul Energetic Oltenia în ultimele două luni.

În urma acestor investiții, compania se va transforma radical, dintr-un producător de energie din cărbuni într-o companie producătoare pe cărbune, pe gaz, dar și un jucător pe piața de energie regenerabilă.

„Vă readuc aminte, vorbim în jur de 1.400 de megawați de energie electrică produse din gaz natural și 700 de megawați de energie fotovoltaică”, a spus Virgil Popescu.

El a explicat că OUG grupează măsurile de ajutor luate în trecut pentru producătorul de energie. „Vorbim de înglobarea în acest ajutor de stat, să nu uităm, a ajutorului de salvare acordat în 2020. Practic, atunci am început salvarea Complexul Energetic Oltenia, de 251 de milioane de euro. Vorbim de ajutorul de stat acordat în 2021, de 241 de milioane de euro, pentru achiziția de certificate de CO2 și vorbim inclusiv de ajutorul de stat pe care îl vom acorda în cursul acestei luni pentru bani care există în bugetul Ministerului Energiei, 1 miliard de lei pentru achiziția de certificate de CO2 pentru anul 2021”, a punctat Virgil Popescu.

Totodată, Guvernul a aprobat participarea statului prin Ministerul Energiei la majorarea capitalului social al Societății Complexul Energetic Oltenia prin aport în numerar, cu suma reprezentând echivalentul în lei a 180 milioane de euro.