Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență privind plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze timp de un an, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei industriali, a scris, pe Facebook, ministrul de resort, Virgil Popescu.

"Românii vor avea parte de susținerea Guvernului pentru plata facturilor la energie pentru încă un an de zile! De noile măsuri, care intră în vigoare de la 1 aprilie, la energie electrică beneficiază 8 milioane de gospodării, iar la gaze naturale toate gospodăriile racordate, indiferent de consum! Alături de prim-ministrul Nicolae Ciucă și colegii din Guvern am aprobat Ordonanța de urgență privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023", a arătat el.

Pentru consumatorii casnici, vor fi plafonate prețurile finale facturate la energie electrică pentru clienții casnici vulnerabili sau care se pot regăsi într-o situație de sărăcie energetică, pe două tranșe de consum, pe baza consumului mediu lunar realizat în anul 2021 și a prețurilor finale la gaze naturale.

La energie electrică, prețul va fi de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh; maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv.

La gaze, prețul va fi reglementat la maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus.

Pentru consumatorii noncasnici, la energie electrică prețul va fi de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, iar, la gaze, maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru un consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienți.

CET-urile vor cumpăra gaze naturale la preț reglementat de 250 lei/MWh, se mai arată în postarea lui Virgil Popescu.

Proiectul de act normativ postat joi seară pe site-ul Ministerului Energiei prevedea și stabilirea de către Guvern a unui preț de 150 de lei pe MWh pentru gazele de producție internă. Ministrul nu precizează în această postare dacă această propunere a fost aprobată sau nu.