Guvernul a adoptat miercuri prima rectificare a bugetului din acest an, motivată de o creștere economică mai mare, dar folosită de coaliția PSD-ALDE pentru măsuri mai degrabă electorale.

În condițiile înregistrării unei creșteri economice de 5,8% pe primul semestru, Guvernul a majorat estimarea valorii produsului intern brut cu 21,9 miliarde lei, conform estimărilor Comisiei Naționale de Prognoză, de la 815,2 miliarde lei la 837,1 miliarde lei.

Ministrul finanțelor Ionuț Mișa a spus, la începutul ședinței de guvern, că unele bugete componente ale bugetului general consolidat au înregistrat diminuări ale veniturilor - bugetul de stat, minus 1.326,5 milioane lei, iar alte bugete au înregistrat majorări ale veniturilor - bugetul asigurărilor sociale, plus 663,1 milioane lei, bugetele locale, plus 1.989 milioane lei, rezultând pe sold un plus de venituri de 1.060,7 milioane lei, deci „o rectificare pozitivă”.

Astfel, veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu 1.060,7 milioane lei, cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu 1.705,2 milioane lei, iar deficitul bugetar se menține la 2,96% din PIB, potrivit metodologiei cash, susține Guvernul.

„Toate instituțiile publice au asigurate integral fondurile necesare pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare. De asemenea, prin rectificarea bugetară se asigură plata majorărilor salariale pentru diferite categorii de personal din sistemul bugetar aprobate în acest an, extinderea acordării bursei studenților pe toată durata anului universitar, derularea Programului pentru stimularea înființării întreprinderilor mici și mijlocii ”Start-up Nation-România”, începerea selecției beneficiarilor de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investițiilor cu impact major în economie, plata în avans a fondurilor de sprijin pentru agricultori”, se arată într-un comunicat al executivului.

Pe de altă parte, Guvernul taie fonduri de la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (aproape 2 miliarde de lei), Ministerul Transporturilor (6,25 miliarde de lei), Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (minus 303,4 milioane de lei), în principal din sumele aferente proiectelor cu finanțare din fonduri europene.

Cabinetul pune aceste diminuări de buget pe seama aprobării cu întârziere a bugetului pe anul 2017, întârzierii procedurilor de achiziție, ceea ce a condus la un grad redus al execuției bugetare pe primele 8 luni din acest an.

„La ministerele la care au fost operate diminuări ale creditelor bugetare nu au fost reduse corespunzător și creditele de angajament, astfel încât să nu fie afectat  procesul de contractare a proiectelor finanțate din fonduri europene și a lucrărilor de investiții”, susține Executivul. Diminuarea are în vedere doar creditele bugetare (cash) ce nu mai pot fi utilizate în următoarele 4 luni. De asemenea, în bugetul Ministerului Finanțelor - Acțiuni generale, au fost incluse credite de angajament în sumă de 638 milioane lei pentru Programul „Ajutoare de stat pentru finanțarea proiectelor pentru investiții”, în vederea demarării procesului de selecție a beneficiarilor de ajutor de stat pentru stimularea investițiilor cu impact major în economie, se mai arată în comunicat.

Pe de altă parte, cea mai mare parte a fondurilor suplimentare acordate instituțiilor de stat merg către plata salariilor și pensiilor.

Consiliul Fiscal: Proiectul de rectificare nu respectă regulile fiscale

Proiectul de rectificare suplimentează veniturile totale estimate ale bugetului consolidat cu 1.705,9 milioane lei, în pofida unei diminuări de proporții a veniturilor fiscale (minus 2.861 milioane lei) și a reducerii cu 490 milioane lei a intrărilor programate din fonduri europene, se arată într-o opinie a Consiliului Fiscal, scrie Mediafax.