Guvernul a demarat plățile către furnizorii de gaze și energie electrică, conform mecanismului de compensare stabilit de cadrul legal, a anunțat luni seară purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru

Guvernul a anunțat încă de anul trecut un sistem de compensare și plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, care se aplică de la 1 noiembrie, dar statul nu a virat până acum banii furnizorilor.

„Cu mici excepții, care nu totalizează mai mult de 0,1% din piața de energie, companiile nu au primit niciun ban, deși facturile cu plafonările și compensările cuvenite consumatorilor au început să fie emise din noiembrie 2021. Până acum, subvențiile prin plafonarea și compensarea prețurilor la energie, legiferate de autorități, au fost suportate din banii furnizorilor, inclusiv din bani împrumutați”, a spus Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER), într-un comunicat transmis chiar luni.

Tot luni a avut loc la guvern o întâlnire pe tema gestionării efectelor creșterii prețurilor la energie și gaze naturale, la care au participat premierul Nicolae Ciucă și miniștrii energiei - Virgil Popescu, finanțelor - Adrian Câciu, muncii - Marius Budăi, economiei - Florin Spătaru, antreprenoriatului - Constantin Cadariu, mediului - Tanczos Barna, precum și secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, șeful Cancelariei Prim-ministrului, Mircea Abrudean, și consilierul de stat George Agafiței.

După această întâlnire, în care au fost analizate efectele măsurilor în vigoare și pachetele de sprijin pentru toate categoriile de consumatori pentru perioada următoare, purtătorul de cuvânt al guvernului a spus că au fost făcute unele plăți către furnizori.

„Guvernul a demarat plățile către furnizorii de gaze și energie electrică, conform mecanismului de compensare stabilit de cadrul legal. Aceste plăți vor continua pe toată durata de implementare a măsurilor de protejare a populației și economiei de efectele creșterii prețurilor la energie și gaze naturale”, a spus Dan Cărbunaru.

Acesta a spus că Ministerul Energiei a efectuat plăți în valoare de peste 5 milioane de lei furnizorilor care au livrat gaze naturale și energie electrică pentru IMM-urile din România, în timp ce Ministerul Muncii a început, de luni, decontările către furnizorii consumatorilor casnici, fiind dispuse plăți în valoare de 3,5 milioane de lei.

„Setul de măsuri discutat astăzi (luni - n.r.), care va asigura în continuare protecție tuturor categoriilor de consumatori după 1 aprilie, va fi prezentat și analizat în ședința de mâine a coaliției de guvernare”, a mai spus oficialul guvernamental.