Firma turcească Doğu Pres vrea să investească 10 milioane de euro într-o nouă fabrică de componente auto, care va crea 250 de noi locuri de muncă.

Compania turcească Doğu Pres va investi la Iași 10 milioane de euro, într-o unitate va produce subcomponente ce se integrează în injectoare diesel și de benzină, anunță Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

„Proiectul prevede realizarea unei hale de producție de 10.000 mp, pe o suprafață totală de 5 hectare, ceea ce va permite o extindere ulterioară a investiției. Pentru etapa a doua, compania dorește să investească în producția de pompe auto de diverse tipuri”, se arată în comunicatul ministerului.

România a fost selectată ca destinație finală pentru realizarea investiției în urma unui studiu realizat de compania turcească pe parcursul a 12 luni în mai multe țări din regiune.

Recent, producătorul auto BMW a selectat localitatea Debrecen din Ungaria pentru construcția unei fabrici de un miliard de euro, citând, printre altele, infrastructura foarte bună, legăturile logistice și furnizorii existenți.

Compania turcească spune că a ales Iașiul pentru accesul la piața Uniunii Europene, dar și ajutoarele de stat și promisiune găsirii de forță de muncă pregătită.

„Doğu Pres a ales România din mai multe motive, în primul rând pentru că ne dorim să fim amplasați în Uniunea Europeană, cât mai aproape de clienții noștri. Avantajele oferite prin măsurile de ajutor de stat ce sprijină investițiile, susținerea din partea InvestRomania, a ADR Nord Est și a autorităților locale, precum și posibilitatea de a găsi forța de muncă calificată au determinat luarea deciziei în favoarea României și selectarea Iașiului”, se arată într-o declarație a conducerii companiei.

La rândul său, Vasile Asandei, Director ADR-NE, a spus că sosirea companiei Doğu Pres în Iași arată atractivitatea Regiunii de Nord Est și pentru proiectele de producție, având în vedere că majoritatea investițiilor străine recente în Iași s-au concentrat pe domeniul IT. „Observăm că această zonă a țării a devenit tot mai interesantă, având în vedere dificultatea de a găsi forță de muncă în partea de Vest a țării”, a mai spus oficialul.

Doğu Pres a fost înființată în Bursa (Turcia) în 1989 și este producător de componente pentru injectoare auto, pe care le livrează unor companii precum Bosch, Delphi, Denso, Compa Sibiu, Schaeffler.