ANRE a avertizat guvernul într-o notă că ordonanța de urgență adoptată joi pentru plafonarea facturilor încalcă flagrant regulile europene pentru că limitează comerțul comunitar cu energie, potrivit unui document consultat de G4Media.

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), arbitrul pieței energetice din România, a atenționat guvernul că ordonanța de urgență riscă să aducă României o procedură de sancționare (infringement) din cauza limitării prețului la producători.

Cel mai dur avertisment al ANRE vine însă în ceea ce privește impactul ordonanței asupra furnizorilor de energie.

Autoritatea arată că ordonanța ar putea duce la ieșirea din piață a anumitor furnizori din cauza mecanismelor impuse și cere guvernului inființarea unor companii de trading și de furnizare pentru a compensa eventuala ieșire de pe piață a unora dintre acești participanți la piață, relatează G4Media.

Ministrul energiei, Virgil Popescu, a declarat vineri că tot ceea ce a propus ANRE se regăsește în textul de Ordonanță privind măsurile din energie iar textul de ordonanță a fost avizat de către Autoritatea de Reglementare, arătând că restul sunt speculații. Popescu a mai afirmat că el nu crede că ordonanța încalcă vreo directivă europeană, scrie News.ro.

G4Media scrie că nota de fundamentare a ordonanței de urgență pentru plafonarea facturilor la energie arată că noua legislație ar putea încălca legislația europeană. Nota de fundamentare este publică, pe site-ul Ministerului energiei, și reia avertismentele date de ANRE.