Guvernul propus de premierul desemnat Dacian Cioloș intenționează să renegocieze cu Comisia Europeană nivelul deficitului bugetar, potrivit programului de guvernare făcut public luni.

Între măsurile menționate pentru stabilitate economică, programul de guvernare menționează „renegocierea MTO (medium-term budgetary objective – obiectiv bugetar pe termen mediu) cu menținerea unui nivel sustenabil al datoriei publice în raport cu produsul intern brut”.

MTO este un indicator calculat pentru fiecare stat membru al Uniunii Europene care se referă la deficitul structural al bugetului consolidat.

Guvernul Cioloș își propune, de asemenea, „elaborarea bugetului pe 2016 cu menținerea țintelor de stabilitate macroeconomică, monitorizarea utilizării transparente a resurselor bugetare; adoptarea și implementarea măsurilor pentru asigurarea condițiilor de creștere a convergenței în perspectiva aderării la zona euro” la capitolul plan de măsuri pentru stabilitatea mediului economic.

Potrivit analiștilor, deficitul bugetar de anul viitor va depăși 3 la sută din PIB – limita maximă acceptată de regulamentele UE – dacă majorarea cu 10 procente a salariilor din sectorul public va fi implementată. Cioloș nu s-a declarat total împotriva acestei măsuri, cu condiția ca deficitul să fie menținut sub 3 la sută.

Totuși, potrivit angajamentelor asumate de România în raport cu UE – respectiv MTO – anul viitor deficitul nu ar trebui să depășească 1,1 la sută din PIB, fiind acceptată doar o ușoară depășire pentru cofinanțarea proiectelor realizate cu fonduri europene.