Guvernul a adoptat în ședința de joi o Ordonanță de Urgență care pune bazele înființării mult-promisului Fond Suveran de Dezvoltare și Investiții.

Ordonanța creează cadrul general privind condițiile pe care o societate trebuie să le îndeplinească pentru a fi considerată Fond Suveran de Dezvoltare și Investiții, urmând ca fondul să fie înființat printr-o hotărâre de guvern la un moment ulterior.

„Fiecare fond suveran - pentru că vorbim de o Ordonanță de Urgență pentru crearea unui cadru legal pentru instituirea mai multor fonduri suverane, de la caz la caz - va asigura României investițiile rentabile și sustenabile în zonele în care se dezvoltă și este nevoie de investiții. Fondurile suverane vor contribui decisiv la dezvoltarea economiei României, prin asigurarea unei surse alternative de finanțare pentru investițiile importante din infrastructură, industrie sau piețe de capital”, a declarat ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, după ședința de Guvern.

Ministrul a  spus că scopul acestor fonduri nu-l prezintă activitatea de privatizare, ci finanțarea prin fonduri. „Posibile domenii de activitate pentru aceste fonduri suverane sunt finanțarea companiilor românești de importanță strategică, investiții în industrie, investiții în proiecte de infrastructură, creșterea competivității economiei românești, urmărirea strategiei energetice și de capital”, a declarat Teodorovici.

Potrivit ministrului, fondurile trebuie să respecte actul normativ privind managementul corporativ, dar încp nu se știe ce companii vor face parte din portofoliul fondului. „Pentru discuția care companii vor fi parte a acestui fond va fi una ulterioară care va fi stabilită prin hotărâre de Guvern care vor fi aceste companii”.

Prin înființarea fondurilor suverane de dezvoltare și investiții, autoritățile au în vedere crearea unor vehicule de investiții financiare sau intermediere financiară în acțiuni sau participații în proiecte sau companii profitabile, segment neacoperit în prezent pe piața financiară din România, care, pe de o parte, să aibă un rol multiplicator în economie pentru o dezvoltare sustenabilă și, pe de altă parte, să catalizeze sau să mobilizeze resurse financiare disponibile către sectorul real și proiecte profitabile, arată proiectul.

Inițial, Parlamentul a aprobat o lege care prevedea înființarea acestui fond, dar legea a fost declarată neconstituțională de Curtea Constituțională, care a considerat că un astfel de vehicul nu poate fi înființat prin lege, de Parlament, ci printr-un act al Executivului.