Rectificarea bugetară va aduce o suplimentare a cheltuielilor făcute de stat, pentru că și creșterea economică va fi mai mare decât cea preconizată la început.

„Ca urmare a luării în considerare a creșterii economice de 5,6%, față de 5,2% cât a fost avut în vedere la elaborarea legii bugetului la începutul acestui an și a unui PIB de 837,1 miliarde lei, față de 815,2 miliarde cât s-a estimat inițial prin proiectul de act normativ, se propune o suplimentare a cheltuielilor”, a declarat vineri Ionuț Mișa, ministrul finanțelor.

Într-o conferință de presă susținută la sediul ministerului, Mișa a precizat că în primul semestru din acest an produsul intern brut a înregistrat o creștere reală de 5,8%, „deci peste estimări, datorită consumului, investițiilor private și cererii externe”.

Mișa susține că nu consumul a fost principalul factor de creștere în primele șase luni, în pofida faptului că Institutul Național de Statistică a spus chiar în această săptămână că, din creșterea de 5,8%, consumul final al gospodăriilor populației a contribuit 5 procente.

„Consumul nu a fost principalul element de creștere economică și a fost mai mic decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut. Nu a fost doar consumul cel care a generat creștere economică. Rata de creștere a exporturilor de bunuri și servicii a fost de 8,7% în semestrul I din acest an, comparativ cu perioada similară din 2016. Contribuția exportului net la creșterea reală avută în vedere la fundamentarea bugetului pe anul 2017 a fost de 1,3 procente”, a declarat Mișa.

INS a comunicat marți că exportul net a avut o contribuție negativă (minus 0,7%) la creșterea PIB, „consecință a creșterii cu 8,7% a exporturilor de bunuri și servicii corelată cu o creștere mai mare a volumului importurilor de bunuri și servicii, de 10,0%”.


Potrivit proiectului de rectificare, majorările de cheltuieli sunt în principal pentru drepturi salariale, în timp ce alocările pentru investiții au fost reduse - Diminuări de buget sunt la Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Fondurilor Europene, Transporturilor, Ministerul Comunicațiilor și societății informaționale, potrivit TVR.