Ministrul de finanțe Eugen Teodorovici dă asigurări că toate comunitățile locale vor avea în conturi sumele necesare pentru a se asigura funcționarea până la sfârșitul acestui an.

Guvernul a adoptat, în ședința de luni, o hotărâre de guvern prin care sunt alocate circa 1,4 miliarde de lei comunităților locale. Ministrul de finanțe a explicat că scopul acestei hotărâri de guvern este acela de asigura toate cheltuielile de funcționare a bugetelor locale.

„Este un lucru normal că după ordonanță privind rectificarea pe 2019 să avem o astfel de hotărâre de guvern. Am văzut că au fost fel de fel de discuții pe acest subiect. De asemenea este o decizie luată prin Ordonanța 12, această hotărâre de guvern nu face decât să pună în acord ceea ce ordonanța menționează și o împărțire în mod transparent a acestor sume către comunitățile locale, cum spuneam, în ordinea de precădere pe care ordonanță o menționează vis-a-vis de solicitările pe care comunitățile locale le-au transmis către Ministerul de Finanțe”, a spus Teodorovici, după ședința de Guvern.

Potrivit ministrului, este vorba de sume defalcate din impozitul pe venit și din taxa pe valoare adăugată, pentru echilibrarea bugetelor locale.

Ministrul interimar de finanțe a explicat și zonele de cheltuieli pe care le acoperă suma de 1,4 miliarde lei, aprobată prin proiectul de hotărâre.

„Prin această hotărâre de guvern, prin această distribuire de sume se au în vedere cu prioritate asigurarea cheltuielilor de funcționare în ordinea... cheltuieli de personal, inclusiv drepturile asistenților personali și persoanelor cu handicap grav, indemnizații lunare ale persoanelor cu handicap... O altă zonă este cea legată de bunurile și serviciile pentru întreținerea unităților de învățământ și pentru cele aferente sistemului de protecție a copilului și centrelor pentru persoane adulte cu handicap, de la nivelul județelor, alte naturi de cheltuieli urgente necesare în anul 2019 și a căror plata nu poate fi amânată”, a spus Teodorovici.

El a adăugat că sumele aprobate luni de Guvern asigură funcționarea până la finalul anului a unităților administrativ teritoriale.

„Practic, sumele avute în conturile UAT-urilor cu ce azi se alocă asigură funcționarea până la finalul acestui an și desigur și cheltuielile după acest moment. Nicio comună să nu aibă sub trei luni de funcționare, chiar dacă acestea nu au solicitat MFP acest sume. Practic e o echilibrare pentru zona de comune, indiferent de culoarea politică a unor primari care administrează comunitățile locale”, a completat Eugen Teodorovici.

El a mai spus că în următoarea ședință de Guvern va fi adoptată o altă Hotărâre de GUvern pentru plata sumelor din PNDL.