După ce declarațiile politicienilor, în special din PSD, au tulburat apele inclusiv la Bruxelles, guvernul exclude acum că va mai încerca renegocierea unor capitole din Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Guvernul României va respecta toate angajamentele privind reformele și investițiile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Este exclus să demarăm orice demers de renegociere, până în 2023, când va fi prima oportunitate în acest sens”, a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

„Trebuie să ne concentrăm pe atingerea țintelor și jaloanelor, pentru ca românii să poată beneficia de miliardele de euro de care avem nevoie pentru susținerea economiei și ridicarea nivelului de trai. Așa cum premierul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat, vineri, în conferința de presă susținută alături de secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, reforma pensiilor este un obiectiv cât se poate de important, iar, la nivelul Guvernului, atenția trebuie să se concentreze astfel încât românii să beneficieze, după o viață de muncă, de un venit care să le permită să ducă un trai decent”, a adăugat Dan Cărbunaru.

După intrarea la guvernare alături de PNL și UDMR, mai mulți miniștri PSD au vorbit despre dorința de a renegocia unele capitole din PNRR. Ca urmare, Comisia Europeană a transmis, inclusiv prin vocea unor comisari, că Guvernul ar trebui să se concentreze pe implementarea planului, deoarece orice schimbare nu ar face decât să întârzie foarte mult și reformele, dar și primirea fondurilor.