România își menține angajamentul de aderare la zona euro, dar Guvernul nu își asumă, în programul de convergență ce va fi transmis Comisiei Europene, o dată concretă, cu toate că PSD a votat pentru adoptarea monedei unice până în 2024.

De fapt, premierul Viorica Dăncilă este chiar președinte al unei recent înființate „Comisii naționale pentru trecerea la moneda euro”, constituită de Guvern, prin Ordonanță de Urgență, în luna martie.

„Consider că aderarea la moneda euro este cel mai important proiect după aderarea României la Uniunea Europeană. În consecință, printr-o ordonanță de urgență vom înființa Comisia națională de fundamentare a planului național de adoptare a monedei euro. Această comisie va avea rolul de a pregăti calendarul de intrare a României în Mecanismul Unic de aderare la moneda euro, precum și acțiunile necesare pentru pregătirea economică, dar și a societății românești pentru acest pas important”, spunea Viorica Dăncilă, în 21 martie.

În ședința de joi, 10 mai 2018, Guvernul, prezidat de aceeași Viorica Dăncilă, a aprobat, prin Memorandum, Programul de convergență 2018-2021. Programul de convergență „continuă angajamentul de aderare la zona euro, precum și politicile de susținere directă a creșterii economice, cu încadrarea în marja permisă de Pactul de Stabilitate și Creștere, respectiv, un deficit bugetar ESA de 3% din PIB”, informează Executivul.

Memorandumul nu prevede însă data la care ar putea avea loc adoptarea euro de către România, precizând doar că am putea afla această informație până la sfârșitul anului curent.

„Stabilirea unei date concrete pentru aderarea la zona euro presupune însă realizarea unor analize aprofundate, în special în ceea ce privește convergența reală, structurală și instituțională, urmând a fi luată în considerare și sustenabilitatea îndeplinirii criteriilor de convergență nominală”, se arată în comunicatul Guvernului.

Documentul evidențiază, totuși, că „pregătirea calendarului de intrare a României în Mecanismul unic de supraveghere și de adoptare a monedei euro, precum și acțiunile necesare pregătirii economiei și a societății intră în atribuțiile Comisiei Naționale de fundamentare a Planului național de adoptare a monedei euro, care și-a început activitatea în luna aprilie, astfel încât Planul național și calendarul de adoptare a monedei euro să fie elaborate până la sfârșitul acestui an”.

Guvernul susține că angajamentul de aderare la euro va reprezenta în următorii trei ani o ancoră importantă în privința implementării unor politici bugetare, structurale și instituționale eficiente și coerente, pentru asigurarea unei convergențe reale (venit/locuitor) de durată, creșterea competitivității economiei românești, diminuarea disparităților regionale și a deficiențelor structurale ale pieței muncii.

Astfel, oficialii estimează că România va atinge, în 2020, 70% din media europeană a produsului intern brut pe locuitor (exprimat prin puterea de cumpărare standard PCS), față de 57,1% în anul 2015 și 58% în anul 2016. „Pentru anul 2017, se estimează că PIB/locuitor la PCS depășește pragul de 60%”, mai spune Guvernul.

Programul de convergență ține cont de prevederile Strategiei fiscal-bugetare pentru perioada 2018-2020 și de prognoza cadrului macroeconomic pe termen mediu 2017-2021. Pe termen mediu, documentul prognozează că economia României va continua să performeze, luând în considerare impactul pozitiv al măsurilor prevăzute în Programul de guvernare asupra mediului de afaceri și asupra puterii de cumpărare, progresele economico-sociale înregistrate în 2017 și în primele luni ale lui 2018, dar și contextul european și global favorabil.

La începutul lunii martie, Congresul PSD a votat Convenția națională pentru adoptarea monedei euro până în 2024. Președintele PSD, Liviu Dragnea, spunea atunci că intenționează ca la 1 decembrie să poată propune întregii societăți „un consens politic pentru stabilirea calendarului de aderare la zona euro”.