Guvernul va adopta în această săptămână rectificarea bugetară promisă. Dar, în loc să reducă dezechilibrele, Cabinetul lui Ludovic Orban va accepta că deficitul scapă de sub control.

Deficitul bugetar după rectificare va fi între 4,1-4,3% din produsul intern brut, au declarat, pentru HotNews.ro, surse din Ministerul Finanțelor Publice.

De altfel, și ministrul Florin Cîțu a admis, într-un interviu acordat Bloomberg citat de Profit.ro, că deficitul va fi revizuit la peste 4% din PIB. Inițial, bugetul pentru 2019 prevedea un deficit de 2,76% din PIB.

Pentru anul următor, a spus Cîțu, guvernul își propune respectarea țintei maxime acceptate de Uniunea Europeană, de 3% din PIB pentru deficitul bugetar.

De altfel, și Comisia Europeană a estimat că România va depăși în acest an ținta de deficit, dar prognoza executivului UE era mult mai conservatoare, de 3,6% din PIB în 2019, urmată de 4,4% din PIB în 2020, dacă nu se vor lua măsuri de corecție.

Premierul Ludovic Orban a spus luni că rectificarea bugetară este „extrem de dificil”, iar cel mai important obiectiv este asigurarea resurselor financiare pentru toate instituțiile publice și pentru toate autoritățile locale, pentru plata salariilor, a diferitelor drepturi sociale și a unor cheltuieli de funcționare.

„Ne-au lăsat ăștia un buget făcut praf, găurit”, a spus Orban, cu referire la guvenul PSD, care a fost demis printr-o moțiune de cenzură.

Un al doilea obiectiv este rambursarea TVA. „Să ajungem la zi cu rambursarea TVA către companii, pentru că este inadmisibil să menții în mod artificial un deficit și să lipsești companiile de dreptul lor legal”, a spus Orban.

Premierul a spus și că vor fi alocați bani pentru decontarea tuturor plăților care trebuie făcute de Casa Națională de Asigurări în Sănătate: „V-am spus că sunt concedii medicale nedecontate de 11 luni, iar suma necesară pentru a asigura aceste plăți, sunt plăți legale care trebuie făcute către angajatori”.

Potrivit lui Orban, Guvernul mai urmărește să ajungă „cât de cât la zi cu plata situațiilor de lucrări pe toate proiectele de investiții, indiferent că este vorba de investiții la nivel guvernamental sau în cadrul planului național de dezvoltare locală (n.r. PNDL)”.

Dar Guvernul va trebui să taie de undeva, iar Orban a fost foarte evaziv, spunând doar că vor fi reduse „cheltuielile nenecesare”, fără a da însă exemple concrete, spunând că încă se fac analize.