Mixul de măsuri pentru susținerea economiei și a cetățenilor ar putea fi aprobat de Guvern până la 1 aprilie, iar primul mix ar urma să intre în dezbatere săptămâna aceasta, a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, într-un interviu la Digi 24.

„Ceea ce trebuie făcut este să venim cu un mix de măsuri prin care să finanțăm puternic economia și să sprijinim cetățenii în această perioadă. Asta fac și celelalte state, asta facem și noi. Și acest mix de măsuri trebuie finanțat din cel puțin trei surse. Trei surse care înseamnă fonduri europene”, a spus ministrul.

El a explicat că, la nivelul Uniunii Europene, se discută din nou de flexibilizarea fondurilor europene avute la dispoziție în exercițiul financiar multianual 2014-2020, astfel încât aceste fonduri să poată fi folosite și pentru combaterea efectelor negative generate de conflictul din Ucraina. De asemenea, o serie de mecanisme care pot fi îndreptate, direcționate, mecanisme care au fost lansate în timpul pandemiei de COVID-19 - precum SURE sau chiar Mecanismul de Redresare și Reziliență - să fie redirecționate pentru sprijinul economiei și al cetățenilor europeni.

„În acest moment, Comisia lucrează la un set de măsuri. Foarte important de precizat este că încă un set de măsuri, un nou cadru temporar pentru ajutoare de stat și ajutoare de minimis pentru statele membre, vor veni suplimentar față de cadru actual, care se încheie la 30 iunie 2022, și vor fi direcționate către companiile afectate de situația generată de acest conflict de la granița țării noastre, și, nu în ultimul rând, finanțarea cheltuielilor cu refugiații, dar și a logisticii aferente, astfel încât statele membre să poată să susțină financiar aceste costuri”, a precizat Adrian Câciu, într-un briefing de presă de după ședința de guvern de miercuri.

Ministrul a menționat că Guvernul lucrează la mai multe măsuri pentru ajutorarea economiei românești, dar nu a dat prea multe detalii privind măsurile în lucru, oferind însă informații despre un act normativ adoptat astăzi.

„Săptămâna acesta începe primul mix de măsuri în dezbatere. Eu sper ca până la 1 aprilie să avem acest mix de măsuri aprobat de către Guvern”, a spus Adrian Câciu.

În ședința de miercuri, Guvernul României a aprobat o ordonanță de urgență privind „finanțarea puternică a economiei românești” - o ordonanță care prevede finanțarea cu 7,5 miliarde de lei a întreprinderilor mici și mijlocii din construcții, din agricultură, din zona de producție, dar și din zona de intermediere, a spus ministrul.

Astfel, au fost aprobate Programul IMM PROD, care reprezintă o trecere de la economia de consum la economia de producție, potrivit lui Adrian Câciu, iar acesta împreună cu Programul Rural Invest au alocate 4 miliarde de lei. „Un program foarte important pentru construcții, Programul Garant Construct, care se referă la sprijinirea investițiilor în domeniul construcțiilor pentru întreprinderi mici și mijlocii, dar și la investițiile la scară mică la nivelul unităților administrativ-teritoriale, cu un plafon de garanții de 2,5 miliarde de lei. De asemenea, un program foarte important, Programul Innovation, care înseamnă un sprijin pentru companiile românești care vor să acceadă pe piețele externe, respectiv sprijin pentru export, dar și pentru ceea ce înseamnă transpunerea invențiilor și brevetelor în implementare, trecerea la implementarea invențiilor din România”, a spus ministrul.

Acesta a refuzat însă să vorbească despre eventualele măsuri ce vor fi luate de guvern pentru a încerca scăderea prețurilor la energie. „Mixul de măsuri cu care guvernul va veni, va viza atât zona de energie, atât zona de combustibil, cât și zona de alimente sau alte produse și bunuri care pot fi afectate sau sunt afectate de întreruperi pe lanțurile de aprovizionare generate în Europa. România nu are o problemă din perspectiva aceasta. Nu voi vorbi doar de o măsură sau alta, deși știu că asta este curiozitatea foarte intensă. Pot sa vă spun doar că am stabilit la nivelul guvernului să venim cu un mix de măsuri pe care îl anunțăm la nivel guvernamental”, a răspuns Câciu unei întrebări legate de o potențială reducere a accizelor la carburanți.

El a precizat totuși că banii vor veni de la bugetul de stat, iar în pachetul de măsuri va fi inclus și planul Guvernului de a plafona prețurile la energie și gaze pentru un an.