De la 1 ianuarie 2022 va fi aplicată pe perioada iernii TVA redus de 5% la energie termică pentru populație, școli, spitale și alte instituții publice, a anunțat vineri premierul Nicolae Ciucă.

Guvernul s-a reunit vineri dimineață în ședință pentru a discuta mai multe măsuri cu impact fiscal-bugetar.

„În ședința de astăzi vom stabili ca de la 1 ianuarie 2022 să fie aplicată cotă a Taxei pe Valoare Adăugată de 5% pentru livrarea de energie termică atât pentru populație, cât și pentru școli, spitale și alte instituții publice. Măsura se va aplica pe perioada lunilor de iarnă pentru atenuarea impactului creșterii prețurilor”, a precizat premierul, la începutul ședinței.

El a mai anunțat că, în completarea programului Prima Casă, va fi stabilită „o cotă redusă de TVA de 5% a unei singure locuințe, a cărei valoare depășește suma de 450 de mii de lei, dar nu depășește suma de 700 de mii de lei”.

Pentru susținerea mediului de afaceri, guvernul va introduce măsuri pentru reducerea evaziunii și fraudei fiscale, a mai spus premierul.

„A doua coordonată: susținerea mediului de afaceri și alocarea celui mai mare buget pentru investiții din ultimii 32 de ani, din perspectiva sumelor alocate. Prin ordonanța de urgență pe care o adoptăm astăzi vom introduce o serie de măsuri pentru reducerea evaziunii fiscale și a fraudei fiscale din TVA. Investitorii sunt încurajați să dezvolte afacerile prin asigurarea unui mediu concurențial corect, echitabil și transparent între toți participanții din piață. De asemenea, va fi reincriminată fapta constând în reținerea și neplata impozitelor și contribuțiilor cu reținere la sursă. Este important să reintroducem aceste sancțiuni pentru ca banii pe care angajatorii îi rețin din salariile angajaților să fie virați la stat către bugetele de sănătate și pensii”, a declarat Ciucă.